Török édességek

Auguszt Olga receptje

A vejem, aki gasztronómus és testvére, aki turkológus, felajánlották, hogy elviszik a már régóta odavágyakozó cukrászokat a csodás Isztambulba. Az útra készülve olvasni kezdtem Orhan Pamuk Nobel-díjas török író Isztambul: Emlékek és a város című könyvét, melyben megjelenik Törökország különös helyzete, félúton Európa és az iszlám világ között. Nem útikönyv, de visszaadja a város hangulatát, amit egy háromnapos turistaút nem tud bemutatni. Pedig csak ennyi időnk volt, így be kellett osztani az élvezeteket, de Jávor Béla óta tudjuk: „A boldog emberi élethez nem kell más, csak a teológia, a filozófia és a gasztronómia ismerete, szeretete és gyakorlása.” Isztambul sétálóutcáján, a Tarlabasi úton több cukrászdába is betértünk. Ettünk künefét (cérnametélt sajtkrémmel), muhallebit (tejpuding) és kazandibit is (csirkemellhúsból készült édes puding) – ez kissé bizarr volt.

BAKLAVA
HOZZÁVALÓK:

30 db réteslap
15 dkg vaj
30 dkg dió
10 dkg cukor
15 dkg méz
1 kk őrölt fahéj
mazsola, citromhéj

SZIRUP
HOZZÁVALÓK:

1 db citrom
10 dkg méz
2 dl víz

ELKÉSZÍTÉSE:
A diót megdaráljuk. A vajat felolvasztjuk. A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és állandóan kevergetve felolvasztjuk. Beletesszük a diót, és jól összekeverjük. Egy nyirkos konyharuhára ráterítünk két réteslapot, megkenjük olvasztott vajjal, ismét két réteslap következik vajjal megkenve, s ezt ismételjük 10 lapig. Ezt méretre vágjuk, majd a szilikonformát kibéleljük vele. 200 °C-os sütőben elősütjük. Ekkor lesz a tészta legyezős, réteges.baklava1-600x400

Folytatás>>>