Tökéletes joghurtos ételek forró napokra – recept

Ahogy kúszik feljebb a hőmérő higanyszála, úgy megy el a kedvünk a főzéstől. Ha mégis bevetjük magunkat a konyhába, akkor valami hűsítő étel kell.

Ha van a hűtőben joghurt – némi képzavarral, nagyon melegen ajánljuk – , akkor közel a megoldás. Remek alapanyag így nyáron levesekhez, desszertekhez, salátákhoz is, ráadásul hidegen, sütés–főzés nélkül is összedobhatunk pár fogást. A fagylaltok és a parfék is sokkal egészségesebbek és szomjoltóbbak, ha joghurttal készítjük. Remekül harmonizálnak vele a friss zöldfűszerek, a legtöbb zöldség, gyümölcs. A világ sok országában közkedvelt alapanyag a joghurt. De főleg a keleti és mediterrán konyha használja gyakorta – gondoljunk csak az indiaiak isteni hűsítő lasszí italára, a görögök tzatzikijére, a törökök joghurtos padlizsánsalátájára.

Érdekességek a joghurtról

– Joghurtot minden bizonnyal évezredek óta fogyaszt az emberiség, és valószínűleg a tejjel egy időben kezdték fogyasztani. S mivel a hűtőt még nem ismerték, így szinte biztos, hogy spontán erjedés útján jött létre.

– Természetesen a joghurt körül is több legenda kering – egyesek szerint receptjét maga Isten küldte el Ábrahámnak…

– Több híres uralkodó – Dzsingisz kántól I. Ferencig – is gyógyszerként fogyasztotta a joghurtot.

– A joghurt szavunk minden bizonnyal török eredetű. A török elnevezés: yoğurt.

– A magas kort megélő népcsoportok tagjai jellemzően napi rendszerességgel fogyasztanak savanyított tejtermékeket, így sok kutató a hosszú és egészséges élet egyik titkát ebben látja. A 20. században Ilja Metchnikoff kutatásai során bebizonyította, hogy a joghurtban olyan élő kultúrák, ún. jó baktériumok megakadályozzák a bélben a mérgező anyagok elszaporodását. Ez nagyon nagy szerepet játszott abban, hogy Európában is egyre több joghurtot fogyasztanak.

– Támogatja az emésztést, rendben tartja a bélflórát, erősíti az immunrendszert, csökkenti a májban a zsírlerakódást, csökkenti a szív– és érrendszeri betegségek kialakulását, szabályozza a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, így erősíti az érfalakat is.

joghurt1Amire figyeljünk

Egyetlen ellensége lehet a valóban egészséges joghurtnak, mégpedig a nagyipari joghurtgyártás. Az iparilag felgyorsított erjedési folyamatok, valamint az adalékanyagok éppen az ún. jó baktériumokat ölik meg, azaz a joghurtban már nem lesz élő anyag, így jótékony hatása is számottevően csökken. Így lehetőleg csak élőflórás joghurtot vásároljunk, vagy készítsük el magunk, nem egy ördöngösség.

Folytatás és eredeti>>>