Él-e olyan magyar honleány, aki ne ismerné a csirke- vagy tyúkhúslevest, aranyló cseppekkel a tetején, a szárnyas legnemesebb – vagy kevésbé nemes, ámde annál ízletesebb – részeivel, a kikandikáló sárga- és fehérrépa között megbújó csokor petrezselyemmel? A szerencsések anyuka vagy nagymama konyhájában igazi, kukoricától sárga, háznál nevelkedett tyúkocskából készült zamatos levesen nőttek fel, de azok sem panaszkodhatnak, akik egy kiváló vendéglő étlapjáról a gombával, zöldborsóval gazdagított Újházy tyúkhúslevest választják.
A csirke Törökországban is kedvelt ételalapanyag – szándékosan nem írok húst, hiszen ott ez nem tartozik a hús kategóriába. Gyakran főznek belőle levest, ám a török csirkehúsleves a legkevésbé sem hasonlít a nálunk megszokottra. Választék van bőven, ízlésnek, idénynek, igénynek megfelelően. Következzék hát egy minisorozat, amely keretében megismertetem Önöket Törökország legnépszerűbb csirkehúsleveseivel.
Remélem, mindenki talál köztük legalább egyet, ami megfelel az ízlésének!
Indítsuk a sort a tésztás csirkehúslevesekkel.
1. rész: Şehriyeli tavuk suyu çorbası (Csirkehúsleves tésztával) I.
1. recept
1 pohár csirkehúslé
3 pohár forró víz
Főtt, darabolt csirkemell
1 teáspohár tészta
2 ek liszt
1 ek citromlé
Só, bors, pirospaprika, menta
A csirke alaplevet és a vizet fazékba öntjük. Beletesszük a csirkehúst és összeforraljuk. Közben a lisztből, citromléből és kevés hideg vízből készítünk egy habarást, amit a leveshez adunk. Ekkor beleöntjük a tésztát, fűszerezzük, majd a levest a tészta puhulásáig főzzük.
Afiyet olsun!
Forrás: nefisyemektarifleri.com
2. recept
2 l víz
1 egész (csontos) csirkemell
3 ek gyufatészta (vagy cérnametélt)
2 ek liszt
5 ek étolaj
1 db tojássárgája
1 db citrom
Só
A csirkemellet sós vízben feltesszük főni. Amint a hús megpuhult, leszűrjük. A csirkemellet kicsontozzuk, kézzel apró darabokra tépkedjük. Egy fazékban az étolajon kissé megpirítjuk a lisztet, majd szép lassan beleöntjük a csirke alaplevet. Hozzáadjuk a tésztát és a csirkehúst, kavargatva készre főzzük. A tojást a citromlével behabarjuk, majd hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, végül összeforraljuk.
Afiyet olsun!
Forrás: devletşah.com
Szegedi Ági / Türkinfo