Szokatlan smink a szokásos henna-éjszakára

A henna-éjszaka egy olyan hagyomány, amelyet a török menyasszonyok évszázadok óta tartanak az esküvőjük előtti nap. Különösen fontos számukra, mert életük nagy napján ragyogniuk kell.

A török kultúrában több ezer hagyomány él, melyek közül sokat tartanak még azok a fiatalok is, akik a modern és klasszikus irányzatokat ötvözik saját stílusukkal. Még Anatóliában is rácsodálkozhatunk arra a sokszínűségre, ami az egyes régiók között mutatkozik, egy tradíció azonban valamennyiükben megtalálható, ez pedig a henna-éjszaka.

Az esküvői szertartásnak történelme van a török kultúrában, a henna-éjszakát mindig az esküvő előtti napon tartják. Ilyenkor a menyasszony családjával és barátnőivel ünnepel. A henna-éjszakán a menyasszonyok általában sírnak. Úgy tűnik, a henna által inspirált sírás a török kultúra szerves részévé vált. A henna, amelyről a szokást elnevezték egy virág és nem csak az esküvő előtti ünnepség, hanem más események szimbólumává is vált Törökországban. A muzulmán szent napokon, ünnepeken, vagy egy katona búcsúztatásánál is használnak hennát a becsület szimbólumaként.

Napjainkban a menyasszonyok a hagyományos „bindallı” mellett – ami egy kaftánszerű piros, vagy zöld ruhadarab és kifejezetten a henna-éjszaka viselete -, még legalább két másik ruhát viselnek. Mivel ezek a ruhák nagyon csillogóak, ezért a sminknek is hasonlónak kell lennie, hiszen talán a henna-éjszaka az egyetlen lehetősége a menyasszonynak arra, hogy igazán feltűnő sminket viseljen. A szertartás mottója: „Ragyogj, légy királynő!”

Élénk színek a szemhéjon

A henna-éjszaka sminkjének középpontjában a szem áll, amelyet bordó, barna és természetesen arany színűre festenek. A tökéletes henna-smink titka az, hogy a szem festésével kell kezdeni. Mivel drámai, merész, szikrázó szemmel fog megjelenni a mennyasszony, jó esély van rá, hogy sok irigye lesz. Ha a szem festésével kezdjük a sminket, könnyebb az arcot tisztán tartani az alapozáshoz.  A másik trükk, hogy érdemes egy ragasztószalagot tenni a szem vonalától a szemöldökig a sminkelés idejére. Mivel a ragasztószalag megakadályozza, hogy túlhúzzuk a festéket, így kialakíthatjuk a tökéletes macskaszem kinézetet.

Ha mindezeket a tanácsokat szem előtt tartjuk, kezdődhet is a munka. Először finoman színezzük a szemhéjat világosbarna színnel, ennél a rétegnél nincs még szükség határozott vonalakra. Ezt követően használjuk a bordó árnyalatot mind a szem külső, mind a belső részén. A célunk az úgynevezett „halo eyes” elérése. A „halo eyes” egy olyan sminkelési technika, amely hasonlít a füstös szemhez, itt azonban a szemhéj külső és belső része is sötét, míg a közepe világos, fénylő lesz. Már kezd látszani a végeredmény, de annak eléréséig még sok türelemre van szükség, hiszen csak ez után következik a cut crease technika alkalmazása. Ennek a lényege az, hogy a mélyítővonalba felvitt szín élei ne legyenek eldolgozva, hanem éles határ maradjon az ott használt és a mozgó szemhéjra felvitt árnyalat között. Nagyon látványos, mivel ezáltal a színek élénkebbnek tűnnek. Használható a szem alakjának megváltoztatására is. A henna kinézet eléréséhez azért ezt a technikát célszerű alkalmazni, mert így jobban kihangsúlyozható az arany csillogó árnyalata.

Helyezzünk fel egy kevés korrektort a szemhéj közepére, majd mozgassuk a szemünket le- és felnézve. Bár elsőre ez elég nagy butaságnak tűnhet, ezek a mozdulatok segítenek abban, hogy kialakuljon az éles határ. Ezután fogjunk egy kis kefét és kövessük a határvonalat. Mivel ez egy „halo eyes” smink lesz, ezért a színt csak a szemhéj közepére vigyük fel, majd következhet a csillogó arany árnyalat. Ha egy kissé benedvesítjük a kefét, akkor még ragyogóbb hatást érhetünk el. Ha egy sötétebb barna árnyalatot viszünk fel a szem külső szélére, akkor még jobban kiemelhetjük a macskaszemet. Végül használjunk fekete szempilla festéket és ne felejtsük el a szemceruza használatát sem, hogy még jobban kihangsúlyozzuk a szemet.

Bronz és hangsúlyos arc

Untraditional makeup for traditional Turkish henna night

Untraditional makeup for traditional Turkish henna nighthttp://sabahdai.ly/N30bGF

Publiée par DAILY SABAH sur jeudi 1 mars 2018

Az arcnál nagyon fontos, hogy annyira legyen bronzos és kihangsúlyozott, amennyire csak lehet. Használjunk először primer alapozót, ami fontos ahhoz, hogy a bőr színét ki lehessen emelni. Ezt követi a teljes alapozás, majd végül a korrektor használata. Ne felejtsük el púderezni az arcot, különösen a szem alatt, ha azt akarjuk, hogy a smink több óráig kitartson, akkor is, ha táncolunk vagy esetleg sírunk. A púdert erőteljesebben vigyük fel a szemek alatt, várjunk vele néhány percet, majd a felesleget óvatosan távolítsuk el. Először krém állagú kontúrozót használjunk, majd ezt követően bronzosítót, mert így jobban kihangsúlyozhatók az arccsontok. Használjunk csillogó termékeket és ne féljünk attól, hogy túlzásba visszük, hiszen mégis csak ettől lesz az ember lánya a henna királynője. Ugyanilyen fontos az arc hangsúlyozása is. Érdemes kihangsúlyozni az arccsontot, a szemöldök alatti és feletti részt, a homlokot, az orrot, és amit még szeretnénk. Az ajkak lehetnek merészek és egyszerűek is.

Az elbűvölő mennyasszony most már készen áll a tökéletes török henna-éjszakára!

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo