400 g darált hús (bárány, borjú, pulyka)
1 db tojás
2 szelet szikkadt kenyér
1 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1 tk paprikakrém
1 ek sűrített paradicsom
1 tk őrölt pirospaprika
Őrölt római kömény, kakukkfű, őrölt koriander, menta, őrölt bors, só (ízlés szerint)
2 db kisebb padlizsán
2 db paradicsom
Étolaj
Nyársak
1 dl sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, cukor (ízlés szerint)
A padlizsánt csíkosra hámozzuk, felkarikázzuk, sós vízbe tesszük, hogy veszítsen csípősségéből. Ezalatt a kenyeret langyos vízbe beáztatjuk, kinyomkodjuk, apró darabokra tépkedjük. Alaposan összegyúrjuk a darált hússal. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet finomra aprítjuk. Mindezt szintén hozzáadjuk a húshoz. Beleütjük a tojást, beletesszük a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot. Sózzuk, fűszerezzük, és addig gyúrjuk, amíg homogén masszát nem kapunk. Ekkor fóliával lefedjük a tálat, majd kis időre hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A paradicsomokat kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk. A padlizsánt kinyomkodjuk, papírtörlőn leitatjuk róla a nedvességet, majd forró olajban mindkét felét átsütjük.
A darált húsból golyókat formázunk, melyeket kissé szétlapítunk. Forró olajban elősütjük a köftéket. A nyársakra váltakozva (köfte, padlizsán, paradicsom…) felfűzzük, majd belefektetjük egy tepsibe.
A sűrített paradicsomot vízzel hígítjuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát is. Ezzel a szósszal öntjük nyakon a nyársakat, majd előmelegített sütőben, kb. 190°-on, 30-40 percig sütjük. Tetszőleges körettel, salátával tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo