Saksı kebabı („Cserepes” kebab) – Szegedi Ági

Az elnevezés a kebab formájára utal, jelen esetben a cserép ehető. Elkészítése csak egy kicsit macerás…🙂

Hozzávalók (2-3 személyre):

1 db nagy padlizsán
Étolaj a sütéshez

A töltelékhez:

1 egész csirkemellfilé
1 ek olívaolaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
½ ek paprikakrém (biber salçası)
½ piros húsú paprika (pl. kápia)
½ zöld húsú paprika (nekem most sárga volt itthon, az is megfelel)
Só, bors, kakukkfű, őrölt pirospaprika, paprikapehely (csípős is lehet), őrölt római kömény
1 db paradicsom (a tetejére)

A szószhoz:

1 ek sűrített paradicsom
½ pohár víz

A padlizsánt megmossuk, két végét levágjuk, majd mérettől függően, keresztben 2-3 darabba vágjuk. Csíkosra hámozzuk, belsejét kés és/vagy teáskanál segítségével kikaparjuk, vigyázva, hogy ne lyukasszuk ki. Bő, sós vízben állni hagyjuk.

Amíg a padlizsán ázik, a csirkemellet apróra felkockázzuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Vágjuk apró kockákra a kétféle paprikát is. Az olívaolajat forrósítsuk fel egy mélyebb serpenyőben, pirítsuk meg rajta a hagymát, majd dobjuk rá a fokhagymát is. Amint érződik az illata, mehet bele a hús. Ételünk levet ereszt, ekkor tegyük hozzá a felkockázott paprikát, végül a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet. Sózzuk, fűszerezzük. Pároljuk addig, míg a leve el nem fő. Ha szükséges, a hús puhulásáig a vizet időnként pótolhatjuk.

A padlizsánt alaposan csöpögtessük le, papírtörlővel itassuk le róla a vizet. Egy serpenyőben bő olajat forrósítunk, ebben elősütjük a padlizsán darabokat, átforgatva, hogy minden oldalon megsüljenek. A sütőt melegítsük elő 200°-ra.

A kisült padlizsán darabokat üreges felükkel felfelé helyezzük tepsibe. Nem szükséges a tepsibe zsiradék, hiszen a padlizsán eléggé olajos. Töltsük meg a „cserepeket” a húsos töltelékkel, melynek edényét tegyük vissza a tűzhelyre, és dobjunk bele 1 ek sűrített paradicsomot. Kevergetve pirítsuk egy percig, végül engedjük fel fél pohárnyi vízzel. Sózzuk.

Ezzel a szósszal öntsük nyakon a töltött padlizsánokat, mindegyik tetejére helyezzünk egy-egy szelet paradicsomot, a tepsit takarjuk le egy darab zsírpapírral, majd süssük készre (míg a paradicsom is megsül a tetején). Forrón tálaljuk, rizs vagy bulgur körettel.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo