Rekordlátogatottság a legszebb történelmi helyeken a 9 napos szabadság alatt

Két hétvégén és a közte lévő 5 napon át tartott az idei áldozati ünnep Törökországban. Ideális kirándulásokra adott lehetőséget a hosszú szabadság, de az időjárás is.

Családosan éltük át azt az élményt, amit most a statisztikákban olvashatunk. Mindenhol döbbenten láttuk, mennyien vannak olyanok – akik velünk együtt – a nyaralás közben megnéztek csodás történelmi helyeket is. Közzétették a hivatalos látogatói számokat. Utazzanak velünk és az összesen 1.414.780 emberrel együtt, akik belépőjegyet váltottak!

Pamukkale – Hieropolisz

Megszámlálni alig tudom, hányszor jártam Pamukkaléban. Egyszerűen imádjuk és minden ismerősünket el szoktuk vinni, ha tehetjük. Most is így tettünk: egy tinilány vendégünket kísértük el, aki szintén beleszeretett. Már a felsőkapuhoz vezető úton nem tudtunk felmenni a forgalom miatt. Soha ennyi látogatót nem láttam még ott egyszerre, pedig mindig sokan vannak.

Megoldottuk rugalmasan: kipattantam a gyerekekkel az autóból, felsétáltunk a kapuhoz, múzeumkártyánknak köszönhetően (lent részletek róla) pár perc alatt bejutottunk, a férjem visszavitte az autót a faluba, mi pedig egészen lentig sétáltunk a hófehér köveken.

Nem hiába éreztem azt, hogy kiemelkedően sokan vannak: ez a helyszín lett a látogatások rekordere idén. Összesen 116.848 turistát fogadott a hely. Bent nem éreztünk zsúfoltságot, mert annyi a látnivaló és oly nagy területen, hogy nem teszi kellemetlenné a sok ember a túrát.

Ráadásul átélhettem életem egyik legnagyobb élményét: soha nem láttam még holdfény kíséretében a fehér domboldalt, most majdnem telihold kísérte a sétánkat, ugyanis mire leértünk beállt az este, mert egészen 21:00 óráig nyitva van a helyszín.

Epheszosz

Második helyezett a látogatók száma tekintetében az Izmir közelében található hatalmas romváros. Nekünk is nagy kedvencünk, olvasóink is szeretik. Most 100.233 ember volt rá kíváncsi.

Fotoğraf: Emrecan Algül: https://www.pexels.com

Antalya Olympos 41.326 látogatóval a harmadik, Trabzon Sümela-kolostor 38.355 vendéget fogadott, Isztambulban a Galata-torony 37.552 jegyet adott el.

Fotoğraf: Kadir Akman: https://www.pexels.com
Fotoğraf: Yasin Selçuklu: https://www.pexels.com
Fotoğraf: M.Emin BİLİR: https://www.pexels.com

A történelem kiindulópontjaként emlegetett Şanlıurfa Göbeklitepe a szabadság alatt 31.066 látogatót fogadott, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire messze van a szokásos helyektől és, hogy ott mennyire tombol a forró nyár most, ez komoly szám.

Fotoğraf: Yasemin Durmus: https://www.pexels.com

Nemrégiben nyitott újra múzeumként a híres Kız Kulesi, amit most 27.398 látogató keresett fel.

Fotoğraf: ubeyde oral: https://www.pexels.com

Aphrodisziasz

Meg kell említenem ezt a helyszínt is, mert mi is jártunk a csodás ókori romvárosban, mely azért különleges, mert a megszokott görögkori városok helyett ez a rómaiak alatt élte fénykorát. Legutóbb nagyjából 15 éve voltam ott, akkor hármasban sétáltunk a területen. Most már a parkoló is tele volt, idén 1 millió látogatót várnak összesen.

Nem csak a hatalmas kapubejáró és stadion lenyűgöző itt, hanem az a múzeum is, amit a városban talált emlékekből állítottak össze. Felnőtt és gyerek egyaránt örömmel sétált a szobrok között. A tinilányaink Szokratésszal és Pitagorasszal fotózkodtak, mert szerintük így azok tudása is rájuk száll.

A belépőjegyekről

Kicsit az árakról. Ha valaki rendelkezik török személyivel vagy tartózkodási engedéllyel, az egész kirándulást (belépőjegy árakat tekintve) megúszhatta 60 TL (800 Ft) összegből.

Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy ezt egyáltalán nem érinti az infláció. Ugyanúgy 60 TL áron vettük a Múzeumkártyánkat, ahogy egy-két éve is (egészen egy évig érvényes a belépésre és csak egyszer kell megvenni), sőt olcsóbban, mint 2019-ben, mert akkor 70 TL volt az ára. Ráadásul minden múzeumi üzletben ez a kártya 40-50% kedvezményt jelent, ami a sok megvett kóla, víz és egyéb innivaló esetében jól jött.

A külföldiek számára ez a kedvezmény nem érhető el. Ők minden belépéskor 150 TL árat fizetnek, ami nagyjából 2.000 Ft. Véleményem szerint ez is aprópénz a magyar belépőjegyárak mellett, főleg, ha figyelembe vesszük az életre szóló élményeket. Ha valaki pár hét alatt sok helyszínt keres fel, akkor külföldiként is vehet kártyát (neve MuseumPass). Például az Égei-tenger közeli látványosságokat – ami 40 helyszínt jelent – 1700 TL (22.000 Ft) áron látogathatja meg 7 napon át.

Erdem Éva – Türkinfo