Régi keresztény központot találtak Törökország déli részén

Forrás: commons.wikimedia.org

Az Isztambuli Egyetem által végzett ásatások során a régészek megtalálták egy ókori templom, az Aya Tekla maradványait, mely a kereszténység legrégebbi központja.

Az Isztambuli Egyetem tudósai és a posztgraduális képzésben résztvevő hallgatók egy csoportja Törökország déli tartományában, Mersinben, Silifke körzetben végzett különböző méréseket és a területről fényképeket is készítettek. Korábban már két másik ciszternát is feltártak a környéken.

Terveik szerint a kutatás eredményéről a 2017 májusában tartandó 39. Nemzetközi Régészeti, Kutatási és Archeometriai Szimpóziumon már be tudnak számolni. Most támogatókat keresnek, hogy még több régészt tudjanak alkalmazni.

Az Aya Tekla

A templom 4 km-re található Silifke központjától. Az Aya Tekla a kereszténység legrégebbi és legfontosabb központjának egyike. Szent Tekla, akiről a templomot elnevezték, korai keresztény szűz volt. Szent Pál apostol i.sz. 45-ben járt ezen a területen, ekkor Tekla áttért a keresztény vallásra, és szüzességi fogadalmat tett. Követte Pál apostolt Antiokheiába, és segített neki a térítésben. 90 éves korában halt meg.

A barlang, ahol Tekla élt, i. sz. 312-ig titkos zarándokhely volt, majd amikor a Római Birodalom elismerte a keresztény vallást, templommá alakították át. Ma is a turisták kedvelt célpontja épp úgy, mint a környéken lévő ciszterna és a városfal maradványai.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo