Az 62 éves Nazife Bilgin Hazar ismert festők festményeivel visz színt a város elhanyagolt épületeibe

Hazar élete 2011-ben megváltozott.

Hazar 2011-ben készült az egyetemi vizsgákra, és 49 évesen felvették a Mersin Egyetem Képzőművészeti Karának festészet szakára.

Az iskolát 100-ból rekord eredménnyel, 98,59-el fejezte be. Jelenleg a mesterképzést végzi.

Hazar az egyetem második évében kezdett falfestményekkel foglalkozni, a félévközi és a záró feladatokat műhelytanára, Nurselen Tor adta.

Amikor munkáját értékelték, Mersin Toroslar polgármestere, Hamit Tuna ajánlatot tett Hazarnak az Akbelen kerület elhanyagolt épületeiért.

Arra a kérdésre, hogyan választotta ki az általa festett műveket, Hazar azt mondta: „Azokra a helyi és külföldi művészekre akartam összpontosítani, akik nyomot hagytak. „Mivel olyan távol állunk a művészettől, szerettem volna, ha a közönség is ismeri a művészetet” – válaszolja.

Hazar szerint: „Nem mindenkinek az útja egy művészeti galérián halad át, hanem az utcán. Most úgy érzem, hogy az emberek érzései és gondolatai egy lépéssel tovább mentek, és másként gondolkodnak. Olvasnak és kutatnak. Például Fridáról tanultak, és olvastak az életéről. – Jönnek és elmondják.

„Olyan volt, mint egy szabadtéri múzeum”

Fatma Baş, a környék egyik lakója nagyon elégedett a festményekkel: „Az épületek nagyon régiek voltak. De most, Nazife Hanım érintésével igazán szép lett. Mindannyian csodálattal nézzük. Kimegyünk a gyerekekkel és körbejárjuk az összes képet, hogy ők is láthassák. Olyan volt, mint egy szabadtéri múzeum. Sokukat képként ismertük, de nem tudtuk, hogy kihez tartoznak. – Ebben az értelemben is hozzájárult.

Nazife Bilgin Hazar szerint a festmények elkészítése a minták részleteitől függően egy hónapnál is tovább tart. A legtovább Osman Hamdi Bey „Szőnyeg eladója” volt. Több mint egy hónapba telt megfesteni a festmény öt szőnyegfiguráját és hat emberalakját.

Nazife Hanım jobbkeze İbrahim Koç önkormányzati dolgozó.

Koç azt az emelőkosaras járművet használja, amely ahhoz szükséges, hogy Hazar elérje a falakat. Koç azt mondta: „Reggel jövünk és felállítjuk a járművet. Nazife asszony is jön 8-ra, de sajnos csak délben jön le. – Hideg vagy meleg, mindegy – mondja.

Hazar körülbelül napi 8 órát dolgozik a projekt alatt, nyáron és télen: „Imádok boldoggá tenni az embereket. Ó, annyira fáradt vagyok, de amikor hazaérek, és megnézem a telefonomon az utolsó festmény fotóját, azt mondom: „Ez az!”

A 25 festményből és motívumból álló projekt első szakasza december elején ért véget. A következő szakasz a környék keleti része lesz.

Kép és szöveg: Veysel Kcmnbş