Ramadán, a kulináris ünnep

Igen, a muzulmán böjti hónap a nagy és ünnepi étkezések ideje is. Persze csak napnyugtától napkeltéig. Pláne ilyenkor kulináris fieszta, amikor a Ramadán nyárra esik, és alig néhány óra jut csak arra, hogy az emberek magukhoz vehessenek annyi ételt és italt, amennyivel átvészelhetik a következő napot a nem egyszer 40+ fokban. Vannak kifejezetten ramadáni fogások is – a Közel-Kelet szinte mindegyik országában más és más.ramadánkaja

Ilyenkor a legnagyobb kihívás a Ramadán, aminek az időpontja mozog, vagyis évről évre változik, amikor az év leghosszabb napja is beleesik. Napnyugtától napkeltéig (a hagyomány szerint attól a pillanattól kezdve, amikor egy fekete cérnaszálat már meg tudsz különböztetni egy fehértől, egészen addig, amikor már nem tudsz) tilos az evés-ivás, a dohányzás vagy éppen a szex. Ez most általában 17-18 órát jelent a Közel-Keleten, de mondjuk a svédországi muszlimoknál 21-nél is többet. Igaz, az ilyen helyekre vagy könnyített szabályok vonatkoznak, vagy az érintettek próbálnak alkalmazkodni a helyzethez. Egyébként a fekete és a fehér cérnával ma már nem kell bajlódni: van okostelefonos alkalmazás, amely elárulja, hogy hol mikortól szabad megtörni a böjtöt. Akár Budapesten is.családiftár

Ilyenkor bizony nem nagyon működnek a hivatalok, ügyeket intézni szinte reménytelen a muszlim országokban. Az emberek fáradtak, hisz éjszaka kell magukhoz venniük mindazt az ételt-italt, amivel aztán átvészelhetik a következő napot. Reggeltől estig jóval kevesebb embert látni az utcákon, mint az év többi részében. Napnyugtakor pedig teljesen kiürülnek az utak: ilyenkor az egyébként igencsak veszélyes egyiptomi utakon is élmény a vezetés. Nem úgy, mint a nap utolsó órájában: akkor az egész napi éhezéstől-szomjazástól kimerült és ingerült gyorshajtók száguldanak hazafelé vagy rokonokhoz, barátokhoz, hogy végre asztalhoz ülhessenek. Aki pedig elszámolta magát, az az út szélén áll le, hogy néhány falatot egyen, néhány kortyot igyon.szegények

Kétféle étkezés van Ramadán idején: a napi böjtöt megtörő iftár és a kora hajnali, következő napra felkészítő szohur. Az első nagy, közös esemény: összegyűlnek a családok és a barátok, gyakran minden este más-más háznál terítenek. A szegényeknek pedig hosszú asztalokat állítanak fel az utcákon-tereken, ezekre adományokból kerül étel. Mert a Ramadán a zakat, vagyis az alamizsna ideje is. A cégek is szerveznek iftárt a dolgozóknak, politikusok a választóknak. De van, ahol a szohur is nagy társasági esemény: voltam olyan, éjfél után kezdődött, több száz fős szohur-partin is, ahol a roskadozó asztalok közé tradicionális viseletbe öltözött lovas ügetett be az egyik kairói Four Seasons báltermébe, a vendégek elkápráztatására.cégesiftár

 

Folytatás>>>