Minden, amit a ramadánról tudni illik

A ramadán történetét egy 50 perces filmben nézhetjük meg a Neflixen. A Story of..Ramadán című dokumentumfilm a történelmi háttér bemutatásával kezdődik, és egy föld körüli utazásra kísér minket.

Kép: Netflix

A muszlimok szent hónapjában, minden hívő közös teherviselésében vehetünk részt újholdtól újholdig. A ramadánról mindenkinek a böjt jut eszébe – mondja az egyik szakértő –, de inkább az együttérzésről szól. Ilyenkor mindenki átérzi a nélkülözők helyzetét, az egyén pedig átéli, hogy egy közösség része lehet.

Fotó: Thirdman: https://www.pexels.com

Kulináris utazásban is részt vehetünk: India, Jordánia ételei után egy marokkói szakáccsal közösen főzünk paradicsomlevest, amit minden este felszolgálnak az iftár idején. Isztambulban együtt ülünk le a törökök asztalához, és meghallgatjuk, mit jelent nekik az egész napos koplalás.

Majd teszünk egy újabb kört a világban, hogy megnézzük, mivel töltik meg gyomrukat a böjtölők hajnalban, a napkelte előtt. Aleppóban babot gránátalmalével, Tunéziában csicseriborsó kását, Londonban – hajnal kettőkor – hagyományos pakisztáni omlettet esznek. Így nem kell belevágniuk egy hosszú, forró napba üres gyomorral.

Érdekes dolgokat mondanak el a böjt egészségügyi hatásairól. Tudták, hogy a ramadán megbolygatja a muszlim többségű lakossággal rendelkező országok tőzsdéit is?

A nehéz hónap végén jön az ünneplés, rengeteg különleges édességgel: az indiai halva, a palesztin kanafeh és a jordán lasange sajttal töltve, forró sziruppal leöntve, majd a török baklava. Ezután Lina Saad, a Ramadan Express című szakácskönyv szerzője süt nekünk pisztáciás, rózsavizes süteményt Londonban.

Ahogy a böjti hónap, a film is nagy ünnepléssel zárul. Midenki mosolyog, boldog, és azt ehet, illetve akkor, amikor csak kedve tartja.

Erdem Éva – Türkinfo