Öt érdekesség a ramadánról

Kép forrása: www.pxfuel.com

Az iszlám vallás szent hónapjával kapcsolatban számos érdekes szokás és hagyomány létezik, amelyek közül most bemutatunk néhányat.

2024-ben március 10-én, vasárnap kezdődött meg a muszlim holdnaptár kilencedik hónapja (a ramadán), ami a muzulmánok böjti időszakának kezdetét is jelenti. A ramadán világszerte több mint 1,8 milliárd muszlimot érint, és a böjt és a spiritualitás hónapjának tartják. Az iszlám szerint ez az a hónap, amikor a Korán kinyilatkoztattatott Mohamed próféta számára.

A ramadán havi böjt az iszlám vallás öt alappillérének egyike, a hitvallás, a napi ötszöri ima, az adakozás és a zarándoklat mellett. Ezen ünnepi hónap fontos ismérve, hogy minden évben más időpontra esik, ugyanis a muszlimok nem az általunk használt Gergely-naptárt, hanem a holdnaptárt követik, ahol egy év 12 hónapból, és azon belül 354 vagy 355 napból áll. A böjti időszak a muszlimok által használt naptár kilencedik hónapjának kezdetekor, az újhold észlelésétől függően 29 vagy 30 napig tart. Ez idő alatt a muszlimok napkeltétől napnyugtáig tartózkodnak az evéstől és ivástól, a dohányzástól, a nemi érintkezéstől, emellett kerülniük kell a haragot, az irigységet, az erőszakot, a pletykát és a tisztátalan gondolatokat.

A továbbiakban 5 érdekes tényt mutatunk be a ramadánról:

1. Étkezés a ramadán alatt

A böjt hónapjában napi két főétkezés van. Ezeket szuhúrnak (napkelte előtti evés) és iftárnak (napnyugtakor történő étkezés) nevezik. Gyakran ez utóbbi előtt közvetlenül elfogyasztanak egy marék datolyát majd egy pohár vizet. Vannak, akik gyümölcsöt vagy joghurtot is esznek, ami segít beindítani a szervezet anyagcseréjét a napi böjt után. A szuhúrnak kiadós étkezésnek kell lennie, hogy energiát biztosítson egész napra. Akkor ér véget, amikor felkel a nap, és elkezdődik a hajnali imára (fadzsr) való felhívás.

Ha a müezzin éneke éppen evés közben éri az embert, akkor azonnal abba kell hagyni az étkezést. Vannak, akik inkább az alvást választják, mint hogy ételt készítsenek, és egyenek a szuhúr alatt. Egyes országokban, például Egyiptomban és Irakban doboló emberek járják az utcákat, és a müezzin imára hívása előtt felkeltik a hívőket annak érdekében, hogy enni tudjanak a napi böjtölést megelőzően.

További érdekességek

Forrás: index.hu