Portakallı ıslak kek (Narancsos, áztatott sütemény) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

3 db tojás
1 pohár (2 dl-es) kristálycukor
1 cs. vaníliáscukor
1 török teáspohár (1 dl-es) étolaj
1 török teáspohár tej
1 török teáspohár frissen facsart narancslé
1 narancs reszelt héja
2,5 pohár liszt
1 cs. sütőpor

Az áztatáshoz:
1,5 pohár frissen facsart narancslé
2 ek kristálycukor

Egy tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliáscukrot, habverővel alaposan felverjük. Beleöntjük az étolajat, tovább verjük. Hozzákeverjük a tejet, a narancslevet és a reszelt narancshéjat is.

A lisztben elkeverjük a sütőport, majd kis adagokban hozzáadjuk a folyékony alkotórészekhez. A habverővel összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 175°-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük (tűpróba).

Amíg sül a sütemény, a narancslében oldódásig keverjük el a cukrot. A kisült tésztalapot deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszafordítjuk a tepsibe. A tetejét bőven megszurkáljuk, minél több helyen lyukas, annál jobb. Egyenletesen elosztva rálocsoljuk a narancslevet. Hagyjuk állni egy kicsit, hogy a tésztának legyen ideje beinni. Kockákra szeletelve, tetszőleges díszítéssel tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo