Paskalya çöreği (Húsvéti kalács) – Szegedi Ági

Habár a Húsvét keresztény ünnep, a húsvéti kalács Törökországban is kedvelt péksütemény. Íme a recept:

Hozzávalók:itthoni 1810

½ pohár langyos víz (a pohár 2,5 dl-es)
½ pohár langyos tej
½ cs. friss élesztő
½ pohár kristálycukor
1-2 ek mazsola
2 db kisebb tojás (az egyik sárgája a kenéshez)
12,5 dkg olvasztott vaj v. margarin
4-4,5 pohár liszt
Vágott mogyoró, mandula, dió (a tetejére)
1-2 cs. só
1 cs. vaníliás cukor (opcionális)

A langyos vizet tálba öntjük, elkeverjük a langyos tejjel, majd a cukor egy részével. Belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.

A felfutott élesztőhöz öntjük a maradék cukrot (én egy cs. vaníliás cukrot is szórtam bele), egy-két csipet sót, az olvasztott vajat (margarint) és a mazsolát. Az egyik tojást szétválasztjuk, sárgáját félretesszük a kenéshez, a többit – kissé felverve – a tészta alapanyagaihoz keverjük.

A lisztet fokozatosan adagolva hozzá puha, ruganyos tésztát dagasztunk, ezután letakarva, langyos helyen, legalább egy órán át a duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán a tésztát kissé átgyúrjuk, majd darabokra tépkedjük, aszerint, hogy kisebb, vagy nagyobb kalácsokat szeretnénk. Én 12 db-ra osztottam. Mindegyik darabot további három részre kell felosztani, ezeket hosszúkásra formázzuk, a három tésztacsík végét összeillesztjük, majd, mint a copfot, összefonjuk. A másik végét is összenyomjuk, végül sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az elkészült kalácskákat.

Tetejüket kenőtoll segítségével lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk vágott mogyoróval (vagy ami van itthon). Amíg a másik tepsibe való adagot is elkészítjük, addig meleg helyen tovább kelesztjük, végezetül kb. 220°-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.itthoni 1806

itthoni 1812

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo