Rüzgar gülü poğaça (Szélrózsa pogácsa) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 1745.1

1 db tojásfehérje
1 pohár (2 dl-es) langyos tej
1 pohár langyos víz
½ pohár étolaj
1 cs. instant élesztő, vagy ½ cs. friss (2,5 dkg)
1 ek kristálycukor
1 tk só
5,5 pohár liszt

A töltelékhez:

1 csésze krémfehér sajt, esetleg túró
Petrezselyem
Ha túrót használunk, só is kell bele

Mivel kevés sajtom volt itthon, a felét darált húsos töltelékkel készítettem el, melynek hozzávalói:

30 dkg darált hús (jelen esetben marha)
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem
2 ek paradicsompüré (domates salçası)
1 ek paprikakrém (biber salçası)
2-3 ek étolaj
Őrölt pirospaprika, római kömény
Só, bors

A tetejére:

1 db tojássárgája
Szezámmag

A hozzávalókat, a liszt kivételével, egy mélyebb tálba öntjük, alaposan elkeverjük. Amennyiben friss élesztőt használunk, a langyos tejhez adjuk a cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt, a továbbiakban ugyanúgy járunk el. A lisztet fokozatosan adagolva puha, ruganyos tésztát dagasztunk. A tál tetejét tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kb. egy órán át kelesztjük.

A töltelékhez egy tálban összetörjük a sajtot (vagy a túrót), belekeverjük a finomra vágott petrezselymet (szükség szerint sózzuk).

A darált húsos töltelékhez az olajon feltesszük a húst, addig pirítjuk, míg a levét el nem veszti. Ezalatt a vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A húsra előbb a vöröshagymát, majd, mikor az már megdinsztelődött, a fokhagymát is rátesszük. Amint érződik az illata, hozzáadjuk a paradicsompürét és a paprikakrémet, meghintjük pirospaprikával. Sózzuk, fűszerezzük. Kevés vizet öntve alá pörköljük. Rövid lével ezt a műveletet addig ismételjük, míg a hús meg nem fől. A tűzhelyről levéve belekeverjük a finomra vágott petrezselymet, majd hűlni hagyjuk.

A megkelt tésztát 18 egyenlő darabra tépjük, a darabokat kigömbölyítjük. A gombócokat egyesével kinyújtjuk, hosszában egy csíkban ráteszünk a töltelékből, majd a tészta két végét ráhajtva lezárjuk. Középig feltekerjük.

itthoni 1737.1itthoni 1736.1

A tésztalap másik felét ujjnyi szélességben bevagdossuk.

itthoni 1739.1itthoni 1738.1

Az így keletkező „füleket” visszahajtjuk a megtöltött felére, úgy, hogy mindegyiken azonos irányban csavarunk egyet.

itthoni 1741.1itthoni 1740.1

Végezetül összeillesztjük a tészta két végét, egy karikát formálva belőle.

itthoni 1742.1

A kész pogácsákat kikent tepsibe tesszük, még 15 percig pihentetjük. Tetejüket megkenjük a tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal, majd 180°-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Afiyet olsun!

itthoni 1744.1

Szegedi Ági / Türkinfo