Ez a fogás sokféleképp variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemes bors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), só
A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk. A megtisztított pacalt egy fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy elfedje. Ezután felforraljuk és 1/4 óráig főzzük, majd lecsurgatjuk és csíkokra vágjuk. Ezt követően 2 óráig főzzük úgy, hogy a víz ellepje, hozzáadva a citromhéjat, a babért, a szemes borsot és a sót. Ezzel egy időben a csicseriborsót 2 gerezd fokhagymával enyhén sós vízben, másfél óráig főzzük.
Amikor a pacal puha, lecsurgatjuk és az ugyancsak lecsurgatott csicseriborsóval együtt 2 csésze pacallé hozzáadásával még negyed óráig együtt főzzük. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, majd beletesszük a pacalba a citromlével együtt. Végül mentalevéllel meghintjük és felszolgáljuk. Afiyet Olsun!