Női kosárlabda Euroliga: a Galatasarayt is legyőzte a Sopron

Kép forrása: www.pikrepo.com

A női kosárlabda Euroliga D-csoportjában a Sopron Basket 69–66-ra legyőzte a török Galatasarayt, így továbbra is hibátlan. A két csapat csütörtökön újra megmérkőzik egymással Sopronban.

Ez amolyan melós, szívvel-lélekkel kiharcolt Sopron-győzelem volt!

Láttunk már ilyenből kettőt ebben az Euroliga-szezonban, a magyar bajnok a novemberi buborékban ugyanazzal a szervezettséggel és alázatos játékkal verte a két francia ellenfelet, a Bourges-t és a Landes-ot, mint kedden a Galatasarayt. Nem mellesleg nincs is más a soproniak neve mellett három meccs után, mint győzelem, és mi lesz akkor, ha egyszer igazából sülnek majd a kezek Gáspár Dávid csapatában?

Nem szeretnénk elégedetlenek lenni, mert nagyon fontos és értékes sikert aratott a Sopron Basket a törökök ellen, ám lehetett volna ez valamivel simább, ha az alig 11 százalékos hatékonyságnál jobban dobja a távoliakat: összességében 19 triplából mindössze 2 hullott a gyűrűbe, a Galata versenyben is maradt mindvégig a győzelemért.

Viszont nyerni nem tudott – és most kezdjük a dicsérő szavakat –, mert a Sopron a mérkőzés jelentős részében úgy védekezett, ahogy azt vezetőedzője, Gáspár Dávid megálmodta. A szakember már a meccs előtt hangsúlyozta, hogy limitálni kell a ponterős ellenfél legjobbjait, ami a lett Anete Steinberga és az amerikai Mercedes Russell kivételével nagyjából sikerült is, így a házigazda hetven pont alatt tartotta ellenfelét, ez pedig megágyazott a győzelemnek.

Remekül kezdett a Sopron, három perc alatt elhúzott hat ponttal, érezhető volt, ki akarja használni a magyar csapat a lehetőséget, hogy ismét két mérkőzést játszhat itthon az Euroligában, ráadásul mindkettőt a korábbi tornát koronavírus-fertőzések miatt kihagyó Galatasaray ellen, amely egyébként bitang erős és szintén esélyes a playoffba jutásra. A házigazda keményen védekezett és nagy tempót diktált, az első negyedben vezetett már két számjegyű különbséggel is, ugyanakkor talán túlságosan elragadta a hév, egyre több lett a kapkodás, a támadások befejezésének siettetése, a Galata pedig szívósan, lassan közelített ellenfeléhez.

A soproniak közül Gaby Williams érezte leginkább a veszélyt, bámulatos duplákkal jelentkezett a második tíz percben, ellenben a többiek elfogytak mellőle, a törökök pedig Steinberga vezetésévél a szünet előtt nagyjából negyven másodperccel utolérték a hazaiakat, sőt a dudaszó előtt Russell duplájával át is vették a vezetést.

A zavart a szünetben sem sikerült azonnal elhessegetnie Gáspárnak és a szakmai stábnak, mert a fordulás után még néhány percig azt történt, amit az isztambuli játékosok akartak. Még szerencse, hogy Tina Krajisnik elővette mindig harcos és ezúttal ponterős énjét: a Sopron szerb centere kilenc ponttal kezdte a harmadik negyedet és lőtávolon belül tartotta csapatát. Tizenhárom elrontott távoli kísérlet után a tizennegyediket már elsüllyesztette Fegyverneky Zsófia is a 25. percben, ezzel vette vissza a vezetést, egyben a mérkőzés kontrollálását a Sopron. A magyar együttes a második negyedbeli kisiklás után ismét feljavult védekezésben, sikerült megfojtania a török támadásokat, és többször hat ponttal is vezetni tudott. Persze a vége körömrágós lett, de a Galatasaray nem igazán talált már fogást a negyedik negyed hajrájában a Sopronon, és bele kellett törődnie a vereségbe.

Folytatás és további részletek

Forrás: www.nemzetisport.hu