Nemzeti parkok Törökországban – Ayvalık Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

 

Forrás: commons.wikimedia.org

A mai részben a Balıkesir tartományban található Ayvalık Nemzeti Parkba látogatunk el.

Az Ayvalık szigetcsoport Ayvalık város partjai mentén helyezkedik el, 100 km-re nyugatra Balıkesirtől és 50 km-re északnyugatra Pergamontól.

A szigetek szárazföldön és vízen is megközelíthetők. A szigetcsoport legnagyobb tagja az Alibey-sziget, mely két mólóval kapcsolódik a szárazföldhöz, a legkisebb pedig a Tulipán-sziget. Nyáron Ayvalıkból hajóval is megközelíthetők.

Az Alibey-sziget görög templomok romjairól és régi kőházairól ismert, görögök lakták 1922 előtt. Az egész szigeten kellemes légkör fogadja a kirándulókat, ahogy végigsétálnak a csendes mellékutcákon. A kikötő és a hegy között félúton található a Taksiarhis templom, mely napjainkban már elhagyatott.

Az Alibey-szigeten több szálláshely közül lehet választani, több tengeri ételeket kínáló étterem várja a vendégeket a part mentén. A vízisport kedvelői is megtalálják itt szórakozásukat, mert a Şeytan Sofrası vízisport központban búvárkodásra is van lehetőség.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo