Nemzeti parkok Törökországban – Spil-hegység Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Ma a Spil-hegység Nemzeti Parkba látogatunk el.

A hegység Manisától 24 km-re helyezkedik el, így a városból autóval és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

A park történelmi és mitológiai szempontból is érdekes, de növény- és állatvilága is említést érdemel. A térségben lévő természeti képződmények közt kanyonokat, barlangokat és meredek völgyeket is találunk. A jellemző fái a fenyő, a boróka, a nyárfa, a dió, a szilfa és a tölgy. Ezek közül többet is a veszélyeztetett fajok közé sorolnak a kutatók.

A térségben található még a Manisa tulipán, mely nevét még az oszmán időkben kapta és innen került Európába. Az állatok közül medve, sakál, őz, róka, borz, vadkecske, keselyű és sas él az erdő fái közt, de egy fácántenyésztő farmot is találunk itt.

A parkhoz több mítosz is kapcsolódik. Az egyik szerint a hegy Kybelé istennőről kapta nevét, aki Kronosz isten felesége volt, és faragott szobrát innen nem messze, Akpınarban találták meg a közelmúltban. Egy másik történet szerint viszont a hegy a fríz király, Menosz lányáról, Spiloszról kapta nevét, akit kiskorában elraboltak, a hegyek között hagyták és vadállatok nevelték fel. A hegyet „síró sziklának” is nevezik egy mitológiai utalás miatt, mely szerint Niobé itt siratta meg 14 gyermekét, akiket Létó megöletett.

A Dulkadınban található barlangot régen lakásként használták, az akkori időből származó emlékeket ma a Manisa Múzeumban lehet megnézni.

A parkban hegyet mászni és túrázni is lehet. Kempingezésre kitűnő hely Ataalanı.

A nemzeti parkban található a Sülüklü-tó, mely tele van piócákkal. A park keleti részén található és 600 méter hosszú. A parkban meleg vizű forrás is van, kb. 21˚C-os.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo