Nemzeti parkok Törökországban – Altındere Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

***

Forrás: commons.wikimedia.org

Cikksorozatunk a végéhez közeledik. Ma a fekete-tengeri régióba látogatunk ismét.

Az Altındere Nemzeti Park a fekete-tengeri régió legismertebb parkja, Trabzontól nyugatra helyezkedik el, a Trabzon–Maçka útról könnyen megközelíthető.

Gazdag növény- és állatvilágán kívül a legszebb látnivaló a Sümela-monostor, amelyet Meryemana (Szűzanya) néven is ismernek, 300 méter tengerszint feletti magasságban található, és a régió keresztényeinek vallási központja volt. A művészettörténetben is különleges helyet foglal el. Úgy vélik, a monostort a IV. században építették, de valószínűbb, hogy III. Alexios alapította a XIV. században. A XIX. században kibővítették, és ez volt a legnépszerűbb korszaka. A bejárathoz keskeny, hosszú lépcső vezet fel. A monostorban vízelvezető, könyvtár, konyha, vendégszobák, ciszterna és egy medence is található, ahol a szent vizet összegyűjtötték. Az épület egy sziklafalon áll, a környező erdőre és forrásokra tekint le.

A park növényvilága rendkívül gazdag, fő fafaja a keleti lucfenyő, de találunk még itt egyéb fenyőféléket, gesztenyét, tölgyet, hársat, füzet, kaukázusi loncot és erdei rózsát. Az állatok közül főleg szarvas, őz, vadkecske, vaddisznó, medve, farkas, sakál, róka és hiúz talál menedéket a fák között.

A nemzeti parkot legjobb április és október között felkeresni és egy jót kirándulni itt. Több bungaló is van a park területén, amelyet előzetesen kell lefoglalni.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo