Nemzeti parkok Törökországban – Abant-tó Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

 *******

Forrás: pixabay.com

Ma a Boluban található Abant-tóval ismerkedünk meg részletesebben.

Az Abant-tó Bolutól 33 km-re helyezkedik el a Fekete-tengeri régió nyugati részén, Ankara és Isztambul között félúton. A tavat az Isztambult Ankarával összekötő E5-ös autópályáról lehet a legegyszerűbben megközelíteni, 22 km után az Ömerler Madensuyu kijáratnál kell letérni az útról. Boluba távolsági buszokkal is könnyedén eljuthatunk az ország bármely részéről.

A nemzeti park több tucat növénynek ad otthont. Az 1150 hektáros terület 1988-ban lett nemzeti park. A növények közül erdeifenyőt, bükköt, vörösfenyőt, tölgyet, nyárfát, kőrist, fűzfát, borókát, tamariszkuszt, mogyorót, magyalt, páfrányt, szedret, epret, mentát, málnát, borostyánt, csalánt, és különböző fűféléket láthatnak az idelátogatók. Az erdő fái között vaddisznó, szarvas, őz, medve, róka, sakál, nyúl, énekes madarak és ragadozó madarak élnek.

Az Abant-tó és környéke május és szeptember között nyújtja a legszebb látványt. Sétálni és piknikezni is ilyenkor a legjobb. A parkban néhány hotel is található, így akár több napot is ellehet tölteni a csodás környezetben.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo