Nemzeti parkok Törökországban – a Kurşunlu Nemzeti Park

Nemzeti parkok Törökországban

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

******

Forrás: flickr.com

A következőkben ismét Antalya tartományba hívunk minden érdeklődőt. Ma a Kurşunlu vízesést ismerhetik meg.

A Kurşunlu vízesés Antalya tartomány középső részén található a Földközi-tengeri régióban.

A park 20 km-re északkeletre van Antalyától, és legkönnyebben az Antalyát Aksuval összekötő országútról közelíthető meg, ha északra haladunk a Soğucaksu hídon 8 km-t.

A sűrű erdőkkel övezett park 1991-ben lett természetvédelmi terület, és a gazdag növényvilágának, érdekes vízi és kőalakzatainak köszönhetően a Kurşunlu vízesés különleges természeti jelenség.

A tengerparti fenyőkön kívül találhatunk itt még keleti platánt, babért, szentjánoskenyérfát, vad olívát, masztixot, fűzfát, fügefát, mirtusz, leander, földi szeder, vadrózsa, tamariszkusz bokrot, lucfenyőt, karmazsintölgyet. Van itt még kakukkfű, vad menta, bükkfa, páfrány és borostyán is. A vízben pedig különböző vízinövényeket láthatunk, mint a vízi menta, a bambusz vagy éppen a zöld vízililiom.

A nemzeti park területén több vadállat is él: vaddisznó, róka, nyúl, mókus, denevér, búbos banka, harkály, kék galamb, ponty, vízi teknős, kígyó és gyík.

A parkot leginkább áprilisban és májusban érdemes felkeresni. Kitűnő hely túrázáshoz és sétához egyaránt. A parkban több étteremben is megpihenhetünk.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo