Már biztos, hogy Törökország megvásárolhatja az F–16-osokat az Egyesült Államoktól

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Az amerikai kongresszus jóváhagyta az F–16-os típusú vadászrepülőgépek eladását Törökországnak, ami korábban vitát váltott ki Washington és Ankara között – jelentette be Jeff Flake, az Egyesült Államok törökországi nagykövete vasárnap.

„A kongresszus döntése, hogy jóváhagyja 40 F–16-os típusú repülőgép és 79 modernizációs készlet Törökország általi beszerzését, nagy előrelépés” – idézi az MTI Jeff Flake X-en közzétett üzenetét.

Mint megírtuk, az amerikai kormány január 26-án adta beleegyezését a 23 milliárd dolláros eladáshoz. Az Egyesült Államok addig nem engedélyezte a vadászgépek eladását Törökországnak, amíg a törökök nem írták alá Svédország NATO-csatlakozását. Recep Tayyip Erdogan török elnök már korábban összekapcsolta a ratifikációt azzal, hogy Törökország vadászgépeket szeretne vásárolni az Egyesült Államoktól.

Az amerikai kongresszusnak tizenöt nap állt rendelkezésére, hogy ellenezze az ügyletet – ez az idő járt le most.

Mielőtt az Egyesült Államok megadta az engedélyt, megvárta, hogy a svéd NATO-tagságot ratifikáló török okmányokat letétbe helyezzék Washingtonban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Svédország csatlakozását az atlanti szövetséghez attól tette függővé, hogy az Egyesült Államok „egyidejűleg” jóváhagyja-e a vadászgépek eladását.

Forrás: index.hu