Tészta: • ½ kg liszt • 2 tojás • ¾ pohár tej • 1 evőkanál olaj • Kb 2 mokkáskanál só • Kb ¼ pohár víz Töltelék: • 1 vöröshagyma reszelve • 30 dkg borjú darálthús • Petrezselyem • Só, bors, pirospaprika •
Török céklasaláta – pancar salatası-
Török citromos muffin
Török halfasírt
Ezogelin çorbası (Török vöröslencse-leves)

Hozzávalók: fél fej vöröshagyma + mehet bele két gerezd fokhagyma * 1 pohár vöröslencse – érdemes átmosni és beáztatni előtte * 0,5 dl rizs * 2 evőkanál bulgur (vagy kukoricadara) * 1 evőkanál liszt * 5 dkg vaj * 2 evőkanál paradicsompüré * 8 pohár húsleves kockából * 1 csokor friss menta (vagy 1 evőkanál szárított) * só * pirospaprika (ízlés szerint mehet bele egy kis csípős is)
Joghurtos-citromos sütemény
Ezt a nagyon egyszerű süteményt sokfelé sütik a mediterrán vidéken. Jelen recept szintén a Cyprus Today-ből származik, melyet az Észak Ciprusi Török Köztársaságban adnak ki. Ezt az államot a világon egyedül Törökország ismeri el, minket azonban ez a tény egy cseppet se korlátozzon fehérhomokú, égszínkékvizű tengerének, ízes gyümölcseinek, megkapó karavánszerájainak élvezetében, hagyjuk magunkat elvarázsolni a helyiek vendégszeretete, a táj és az épített környezet szépsége által,
Irmik helvasi (török grízes halva)
Töltött szőlőlevél -Yaprak sarması-
Hozzávalók: * 4 hagyma * olívaolaj * 1 csokor friss kapor * 1 csokor friss petrezselyem * 2 evőkanál szárított menta (jobb 1 csokor friss) * 2 paradicsom * 1 citrom leve * 2 pohár rizs * 1 kiskanál fahéj * só * 1 üveg tölteni való szőlőlevél * ha van, de kihagyható: 1 kanál gránátalmaszósz vagy szójaszósz
Sis Köfte, avagy: nyárson sült fasírt
Hozzávalók 4 személyre: * 2 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 db padlizsán * 1 csokor petrezselyem * fél kg kétszer átdarált, nem túl zsíros marhahús * 1 tojás * fél teáskanál pirospaprika * 1 evőkanál chilis ketchup * l fél dl olaja sütéshez, formázáshoz * Fontos! * Szükséges 8 db nyárs vagy kihegyezett hurkapálcika