Török rózsapogácsa (Gül pogaca)

gülpogaça* 2 csésze* melegvíz * 1 csésze meleg tej * 1 kocka friss élesztő * 2 tk cukor * 1 csésze étolaj * 3 tk só * 1egész tojás * 2 ek krumplipehely * kb. 1 kg kenyérliszt * a kenéshez 1 felvert tojás * 20 deka feta * 1 kis csokor petrezselyem * 1 ek tejföl

A kenyérdagasztó üstjébe morzsolom az élesztőt, ráöntöm a vizet, a tejet és beleszórom a cukrot. Hagyom, hogy addig keverje a gép, amíg feloldódik az élesztő, majd kikapcsolom és 10 percig nyugton hagyom a meleg üstben. Ezután beindítom a gépet, és elkezdem apránként beleszórni a lisztet. Van, hogy a folyadék kevesebb lisztet vesz fel, ezért kell apránként keverni hozzá, és közben figyelni a tészta állagát. Hozzáadom a krumplipelyhet, a sót, olajat és a tojást. Egy sima, közepesen puha tésztagombóccá dagasztatom az egészet kb. 20 perc alatt.

Olajozott munkalapra borítom a megdolgozott tésztát, és körülbelül akkora darabkákra osztom, mint egy kajszi. Ezeket egyenként szépen meggömbölygetem, majd kb. 10 cm átmérőjű vékony lapokká sodrom. (A formázás menetét lépésről lépésre fényképeztem, lásd lejjebb a képen!) A korongokat kívülről befelé bevagdosom 4 helyen, mintha negyedelni szeretném, de nem vágom teljesen át a közepéig, csak kb. 3 cm hosszan.

A fetát elmorzsolom, elkeverem a megvágott petrezselyemmel és a tejföllel. Középre rakok egy teáskanálnyit a töltelékből és elkezdem rózsává hajtogatni, mégpedig úgy, hogy mindig 2 egymással szembelevő cikket hajtok először a töltelék fölé. Az utolsó cikk végeit igyekszem a rózsa alá tűrni, hogy sütés közben ne nyíljon szét. 16 rózsát rakosgatok egy sütőpapírral kirakott tepsire, nem többet, mert hajlamosak összesülni, ha megdagadnak. Nem sokat hagyom már kelni a tepsin egy konyharuhával letakarva, talán 15-20 percet. Felvert tojással lekenem a tetejüket. (ha csak tojássárgájával kenem, pirosabbak lesznek!) Előmelegítem a sütőt. 190°C fokon sütöm hőlégkeverésnél kb.20 percig, amíg amíg szép pirosak nem lesznek.

www.macikonyha.com