Hogyan lehet változatosabbá tenni a reggelit? Íme, egy 5000 éves török recept. Egy kicsit csípős, savanykás ízű krém, amit tegnap fedeztünk fel a kedvenc élelmiszerboltunkban és természetesen rögtön meg is vásároltunk.
Ez a fogás sokféleképp variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst. Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje. Hozzávalók: 1/2 kg pacal 20 dkg csicseriborsó 10-15 db szemes bors 1 babérlevél 1 citrom leve és héja 4 gerezd fokhagyma 1 fej vöröshagyma 4 evőkanál olívaolaj 1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta), só
Hozzávalók: 4 db közepes padlizsán, 1/2 kg darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 db lédús paradicsom, 1 db hosszú zöld paprika, 2-3 db hosszú csípős paprika, 3 ek. paradicsompüré, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, só, bors, őrölt kömény, egy kevés őrölt jamaicai szegfűbors (allspice – elhagyható).
1 kg póréhagyma, 2 db vöröshagyma finomra vágva, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál gránátalma sűrítmény (sötétbarna, savanykás szirup, keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható), 2 db sárgarépa, apró kockákra vágva, 10 dkg bulgur (tört búza) – lehet rizs is, 2 db kockacukor, 1 dl olaj(lehetőleg olíva), 1,5 dl forralt víz, só, 1 evőkanál sűrített paradicsom, 5 dkg vaj vagy margarin
hozzávalók 3 főre * 25 dkg liszt * 2 dkg élesztő * 1 kk sütőpor * 0,75 dl natúr joghurt * 0, 75 dl napraforgó olaj * 0,75 dl langyos tej * 1 kisebb tojás * 2 kisebb ek cukor * 1 csapott tk só * 1 tojássárgája a kenéshez, (vagy a tésztába kerülő tojást felverjük, és egy keveset félre teszünk belőle) Díszítéshez: * pirított szezámmag , lenmag, darálatlan mák, (én fekete hagymamagot használtam)