10 dkg joghurt 27 dkg liszt 1 citrom 1 csomag sütőpor 5 evőkanál cukor 1 tojás 11 dkg olvasztott vaj
Török halfasírt
Ezogelin çorbası (Török vöröslencse-leves)
Hozzávalók: * fél fej vöröshagyma * 1 dl vöröslencse (vagy sima, ha nincs más) – érdemes beáztatni előtte * 0,5 dl rizs * 2 evőkanál bulgur (vagy kukoricadara) * 1 evőkanál liszt * 5 dkg sütőmargarin * 2 evőkanál paradicsompüré * 8 pohár húsleves kockából * 1 csokor friss menta (vagy 3 evőkanál szárított) * 2 kanál bazsalikom * só * pirospaprika (ízlés szerint mehet bele egy kis csípős is)
Joghurtos-citromos sütemény
Ezt a nagyon egyszerű süteményt sokfelé sütik a mediterrán vidéken. Jelen recept szintén a Cyprus Today-ből származik, melyet az Észak Ciprusi Török Köztársaságban adnak ki. Ezt az államot a világon egyedül Törökország ismeri el, minket azonban ez a tény egy cseppet se korlátozzon fehérhomokú, égszínkékvizű tengerének, ízes gyümölcseinek, megkapó karavánszerájainak élvezetében, hagyjuk magunkat elvarázsolni a helyiek vendégszeretete, a táj és az épített környezet szépsége által,
Irmik helvasi (török grízes halva)
Töltött szőlőlevél -Yaprak sarması-
Hozzávalók: * 4 hagyma * olívaolaj * 1 csokor friss kapor * 1 csokor friss petrezselyem * 2 evőkanál szárított menta (jobb 1 csokor friss) * 2 paradicsom * 1 citrom leve * 2 pohár rizs * 1 kiskanál fahéj * só * 1 üveg tölteni való szőlőlevél * ha van, de kihagyható: 1 kanál gránátalmaszósz vagy szójaszósz
Sis Köfte, avagy: nyárson sült fasírt
Hozzávalók 4 személyre: * 2 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 db padlizsán * 1 csokor petrezselyem * fél kg kétszer átdarált, nem túl zsíros marhahús * 1 tojás * fél teáskanál pirospaprika * 1 evőkanál chilis ketchup * l fél dl olaja sütéshez, formázáshoz * Fontos! * Szükséges 8 db nyárs vagy kihegyezett hurkapálcika
Török rózsapogácsa (Gül pogaca)
Fűszeres csirke szárny (Terbiyeli kanat şiş)
Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg csirke szárny, 1 evőkanál durvára őrölt piros paprika (pulbiber), 1 evőkanál paprikakrém (biber salçası), 1 teás kanálnyi őrölt piros paprika (kırmızı toz biber), 1 teás kanálnyi bors (kara biber), 1 evőkanál kakukkfű (kekik) 1 teás kanálnyi őrölt köménymag (kimyon) 1 teás kanálnyi szumák (sumak), ½ teás csészényi olaj (lehet kukoricaolaj, vagy olívaolaj is = sıvıyağ) 1 evőkanál joghurt (yoğurt) Illetve igény szerint 1-2 paradicsom, vagy friss zöldpaprika!
Ayran – török joghurtital
Az ayran (ejtsd: ájrán) egy hagyományos török joghurtital. Enyhén sós, joghurtos italról van szó. Behűtve, nyáron, hihetetlenül kellemes, frissítő hatású ital! A nyári hőségben kiizzadt ásványi sókat is pótolja! Ha még nem kóstolta, mindenképp készítse el, nem fogja megbánni!
Hozzávalók
1 dl-re
52 g joghurt – natúr
48 g víz
1 g só – tengeri
Elkészítés
5 perc
Az összetevőket a turmixgépbe töltjük. Fontos! A sót pontosan mérjük ki! Ha kevés a só, nem elég karakteres az ayranunk, ha csak 1 grammal is több a só, élvezhetetlenül sós lesz az ital!
Az ayrant poharakba töltve, kellemesre behűtve fogyasszuk!
Forrás és az elkészítés lépései képekben: cookpad.com