Fűszeres csirke szárny (Terbiyeli kanat şiş)

Hozzávalók: (6 személyre) 1 kg csirke szárny, 1 evőkanál durvára őrölt piros paprika (pulbiber), 1 evőkanál paprikakrém (biber salçası), 1 teás kanálnyi őrölt piros paprika (kırmızı toz biber), 1 teás kanálnyi bors (kara biber), 1 evőkanál kakukkfű (kekik) 1 teás kanálnyi őrölt köménymag (kimyon) 1 teás kanálnyi szumák (sumak), ½ teás csészényi olaj (lehet kukoricaolaj, vagy olívaolaj is = sıvıyağ) 1 evőkanál joghurt (yoğurt) Illetve igény szerint 1-2 paradicsom, vagy friss zöldpaprika! kanat

Elkészítés: A csirke szárnyakat jó alaposan megtisztítjuk, majd feldaraboljuk, egy külön tálba tesszük. A fűszereket szépen sorjában egy külön edényben összekeverjük, majd az így kapott masszát, a megtisztított csirke szárnyakra öntjük, jó alaposan összekeverjük és kb. 3 óra hosszan állni hagyjuk. Amikor az idő leteltével az ízek jól összeértek, a csirke szárnyakat egyenként nyársra húzzuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük.

A nyársak mellé oda helyezzük az egész paradicsomokat, és az ugyancsak egészben hagyott friss zöldpaprikát. A fűszeres csirke szárnyakat sütőben 250 C-fokon kb. másfél óráig sütjük. A sütési idő felénél a húsokat megfordítjuk. Ha a paradicsomok és a paprikák szépen megpirultak, azokat kivesszük. Külön tálra, vagy tányérra helyezzük, amikor a hús mindkét oldala szép pirosra sült, azzal együtt tálaljuk. Főtt, vagy sült krumplit, főtt rizst és friss zöldsalátát, illetve friss fehér kenyeret adhatunk hozzá.

A fentihez hasonló fűszerezéssel készíthetünk csirkemellből is nyársonsültet. A csirkemellet a kívánt méretre daraboljuk, majd befűszerezett darabkákat nyársra húzzuk. Sütés, tálalás a fentiekhez hasonló. Innivalóként frissen főzött fekete teát, vagy hideg, házilag készített serbetet kínáljunk hozzá!

ED Ferenci /receptjeink.blogspot.com