Ayran – török joghurtital

Ayran – török joghurtital

Az ayran (ejtsd: ájrán) egy hagyományos török joghurtital. Enyhén sós, joghurtos italról van szó. Behűtve, nyáron, hihetetlenül kellemes, frissítő hatású ital! A nyári hőségben kiizzadt ásványi sókat is pótolja! Ha még nem kóstolta, mindenképp készítse el, nem fogja megbánni!

Hozzávalók
1 dl-re

52 g joghurt – natúr
48 g víz
1 g só – tengeri

Elkészítés
5 perc

Az összetevőket a turmixgépbe töltjük. Fontos! A sót pontosan mérjük ki! Ha kevés a só, nem elég karakteres az ayranunk, ha csak 1 grammal is több a só, élvezhetetlenül sós lesz az ital!

Az ayrant poharakba töltve, kellemesre behűtve fogyasszuk!

Forrás és az elkészítés lépései képekben: cookpad.com


1 COMMENT

  1. Nem laboratóriumban vagyunk, hanem konyhában. Nagyjából 1/2 liter joghurt kb. 1/2 liter vízzel. Miért kéne ennél pontosabban (4 számjegyre!) megadni a mennyiségeket?
    Egyébként ezek a gramm értékek összeadva épp 10100-at adnak, ami több mint 10 kg vagy 10 liter a megadott 11 dl helyett.

Comments are closed.