Kürdan kebabı / Köfteli patlıcan bohçası (Fogpiszkálós kebab / Köftés padlizsánbatyu) – Szegedi Ági

Hozzávalók:itthoni 2574.1

4-5 db padlizsán (a török típusú, vékony, hosszú a célnak jobban megfelel)
0,5 kg darált hús (bárány v. borjú)
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek zsemlemorzsa (vagy szikkadt kenyérbél, kb. 2 szelet)
2 kk római kömény
Só, bors
További fűszerek ízlés szerint, pl.: köfte fűszerkeverék, kakukkfű, piros paprika, paprikapehely (csípős)
Kis csokor petrezselyem
Olaj a sütéshez (lehet olívaolaj is, de ne extraszűz)
2-3 db paradicsom
2 db zöld színű paprika
1,5-2 pohár meleg víz
2-3 ek paradicsompüré (ha török domates salçasıt sikerül beszerezni, 1-2 ek elég)
Fogpiszkáló

A padlizsánokat megmossuk, végeiket levágjuk, majd hosszában vékony szeletekre vágjuk. Mivel nekem itthoni, vaskos és rövid padlizsánokat sikerült beszereznem, a szeleteket hosszában félbevágtam. Sós vízbe tesszük, legalább fél órára.

A vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, le is reszelhetjük. A fokhagymát összezúzzuk, a petrezselymet felaprítjuk. A darált húst alaposan összegyúrjuk a hagymákkal, petrezselyemmel, sóval és a fűszerekkel. Egy egész tojást ütünk bele, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, esetleg a beáztatott, kinyomkodott és apróra szétszedett kenyérszeleteket, amivel szintén jól összedolgozzuk. Kicsit állni hagyjuk, hogy az ízek alaposan összeérhessenek.

A paprikákat keskeny csíkokra vágjuk, a paradicsomokat felszeleteljük. A padlizsánszeletekről leitatjuk a vizet papírtörlővel, majd egy serpenyőben, kevés olajon, elősütjük mindkét oldalukat. Sütés után feltétlenül helyezzünk papírtörlőt a szeletek alá, mert a padlizsán rengeteg olajat képes magába szívni. Emiatt rendszeresen kell pótolni az olajat sütés közben. A padlizsánok után a a paprikacsíkokat is süssük elő olajon, hogy kicsit puhuljanak.

Az összedolgozott köfte alapanyagból formázzunk kerek, kissé lapos köftéket, olajozott serpenyőben ezeket is süssük meg előre. A paradicsompürét oldjuk fel a meleg vízben. Ízlés szerint fűszerezhetjük is (én pl. sóztam, mivel a padlizsánt és a paprikát sütés előtt nem sóztam be). Ha hosszú, vékony padlizsánszeleteink vannak, kettesével tegyük őket keresztbe egymáson, ha olyan, mint nekem, kettőt-kettőt a végeiknél illesszünk össze, középen mind a négy fedje egymást, de a kereszt alak legyen meg. Tegyünk a közepére egy köftét, majd fedjük be mind a négy irányból a padlizsánnal. A tetejére kerüljön egy szelet paradicsom és egy csík paprika. Az egészet szúrjuk át fogpiszkálóval.

A batyukat állítsuk egy tepsibe. Plusz olajozást nem igényel, annyi lesz még a padlizsánban. Öntsük nyakon a paradicsomos szósszal, végül előmelegített sütőben süssük addig, míg a paradicsomok is megsülnek. Tetszőleges körettel tálaljuk.

itthoni 2568.1Afiyet olsun!

 

Szegedi Ági / Türkinfo