25 dkg kadayıf tészta (török boltban kapható)
10 dkg vaj
20-25 dkg Hatay sajt (ennek hiányában használjunk mozarellát, lényeg, hogy ne legyen sós)
1 dl tej
1 nagy pohár víz (3 dl)
1 nagy pohár cukor
Vágott pisztácia
Elkészítjük a szirupot a vízből és a cukorból. A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet. Beleforgatjuk az apróra tépkedett tésztát. Ha van kerek sütőformánk, használjuk azt, én (először) tepsiben készítettem.
A tészta felét a tepsi aljába nyomkodtam, erre került a sajt, majd a tetejére a maradék tészta. Alaposan le kell nyomkodni. Az eredeti recepthez képest még annyit módosítottam rajta, hogy a szirupot sütés közben öntöttem a tésztára, így hamar szép piros színt kapott (ha a tűzhelyen készítjük, erre nem lesz szükség, gyorsan megpirul enélkül is).
Ha van eredeti kerek sütőformánk (2db), a tűzhely tetején készítjük el a künefét. Egyikbe belenyomjuk a rétegzett tésztát, a másikkal leszorítjuk és megsütjük az egyik felét. Ezután átfordítjuk egyik sütőformából a másikba, újból lepréseljük és megsütjük a másik felét is.
Akinek sikerül beszereznie sótlan pisztáciát Magyarországon, finomra vágva azzal megszórhatja a tetejét.
Afiyet olsun!
2014-01-02
Szegedi Ági /Turkinfó