Künefe, a legistenibb török desszert

A künefe eredete és változatai az arab országokban

A künefe (másnéven kanafeh, kenfafeh, knafeh, kunafah) a Földközi-tenger menti arab országok népszerű desszertje. Két kadayıf tészta (cérnametélthez hasonló, de annál sokkal sokkal vékonyabb tészta) réteg között, puha, a sütés közben nyúlóssá váló sajt található, amelyet tálalás előtt sziruppal is átitatnak.künefe

1. Ka’ket Kanafeh

A künefe ezen változata Levante régió és Törökország szerte népszerű, ahol vagy reggelire vagy vacsorára fogyasztják főfogásként, bár mára elsősorban mindenütt desszertként ismerik. A hagyományos künefe-vel szemben ezt kenyérbe is szokták tenni, amelyet azután megszórnak szezámmaggal.

2. Török künefe

A künefe török változatához félig lágy sózatlan sajtot, hatay sajtot (bővebben lásd lejjebb) használnak. A künefe készítésekor a kadayıf tésztát nem tekerik a sajt köré, hanem két réteg tészta közé teszik a sajtot. Hagyományosan kis kerek réz edényben sütik, majd melegen sziruppal leöntve és kaymak-kal (török krémes tejtermék, hasonló a mi tejfölünkhöz, erről bővebben egy külön bejegyzésben) és durvára darabolt pisztáciával (vagy esetleg dióval) tálalják.

Az egyik legfinomabb török édességnek számít, Törökországon belül pedig különösen híres az Antakya városában készített künefe. Antakya Hatay tartományban található, Dél-Törökországban, a Földközi-tenger partján. Habár a künefe-t árusító boltokat Hatay, Kilis, Adana, Mersin és Gaziantep tartományokban bárhol lehet találni, a hatay-i Antakya városának künefe-je a leghíresebb mind közül.

Részletek>>>

2013-02-26

http://baklavariacafe.blogspot.hu