Konstantinápoly Budapesten

Így látták a „mesés keletet” a századfordulón

2024. május 31. – november 3.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 1036 Budapest, Korona tér 1.

A mesés kelet mindig is foglalkoztatta az európai embereket, így minket, magyarokat is. Ez nem egy új keletű dolog. Már a századforduló környékén is élénk volt az érdeklődés a téma iránt. 1896-ban a Gerster Károly által tervezett épületegyüttes, amely „Konstantinápoly Budapesten” néven nyitotta meg kapuit, híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított épületek egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai, vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, megnyitását követő évben bezárt, emléke azonban napjainkig fennmaradt.

Erről a szórakozónegyedről készült építészeti kiállítást először 2019-ben Isztambulban tekinthette meg a közönség, majd a Budapestre, a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelybe került.

A megújult, műtárgyakkal kiegészített tárlatot legközelebb május végétől a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tekintheti meg az érdeklődő közönség.

Részletek és fotók