Kalburabastı (Szitával mintázott, diós aprósütemény) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

10 dkg vaj, vagy margarin
1 ek étolaj
1,5 ek joghurt
½ török teáspohár tej (a teáspohár 1 dl-es)
2 vizespohár liszt (a vizespohár 2 dl-es)
2 ek búzadara
1 kk sütőpor
5 dkg dióbél (durvára vágott)

A tepsi kikenéséhez:
½ tk vaj, vagy margarin

A sziruphoz:
2 vizespohár kristálycukor
2 vizespohár víz
1 tk citromlé

A díszítéshez:
1 ek őrölt pisztácia

Elsőként a szirupot készítjük el. A cukrot és a vizet öntsük egy kisebb fazékba, közepes lángon, kb. 20 percig forraljuk, míg sűrű szirup lesz belőle.

A tésztához a vajat (margarint) olvasszuk fel kis lángon. Beleöntjük egy tálba, majd amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük az étolajat, joghurtot és a tejet. Egy másik tálkában összekeverjük a lisztet a búzadarával és a sütőporral. A folyékony alkotórészekbe apránként beleszórjuk a lisztes keveréket, majd közepesen kemény (törökösen: „fülcimpa keménységű”) tésztát gyúrunk belőle.

Ekkor a sziruphoz hozzáöntjük a citromlevet, és 2-3 perc további forralás után elzárjuk alatta a tűzhelyet. Hagyjuk kihűlni.

A tésztát legalább 20 percre tegyük hűtőszekrénybe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Amikor kivettük, szaggassunk diónyi golyókat belőle. Gömbölyítsük, majd nyomjuk rá egy szitára (vagy reszelőre), lapítsuk ki kb. 10 cm nagyságúra.

A tészta egyik végére szórjunk a dióbélből, két szélét hajtsuk vissza, végül tekerjük fel. Kicsit nyomjuk össze, ki ne hulljon a töltelék. Tegyük bele egy kikent tepsibe úgy, hogy az összezárt fele legyen alul. Minden darabbal járjunk el ugyanígy, hagyjunk köztük egy kis helyet, mert nőni fognak.

170°-ra előmelegített sütőben, legalább 25 percig sütjük. Ha szeretnénk, hogy kicsit sötétebb színű legyen, tovább is süthetjük. A forró süteményre rálocsoljuk a hideg szirupot. Addig pihentetjük, míg teljesen magába szívja, legvégül pedig őrölt pisztáciával díszítjük.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo