K. Pintér Tamás – Hóvári János: Magyar emlékek Törökországban

Vajon hogy szólna egy reggeli időjárás-jelentés, ha Réthly Antal nem bukkan fel Isztambulban 1925-ben? Máshogy alakult volna a török sportélet, ha Gulyás Zoltán nem áll a Galatasaray vízilabdacsapatának élére, ha Péter Rezső nem alakítja át a birkózósportot? Mikes Kelemen megírja egyáltalán fiktív leveleit, ha nem követi Rákóczit Rodostóba?

Magyar emlékek Törökországban

Csak néhány kérdés a sok közül, amelyekre ha választ nem is feltétlenül találunk a Türkinfo új kiadványában (de több tucat újat fogunk feltenni), felnyitja szemünket, és büszkeséggel tölt el bennünket: kisebb-nagyobb mértékben az élet szinte valamennyi területén nyomot hagyunk Törökországban. Ahogy K. Pintér Tamás a bevezetőben írja: „…szerte török földön több mint három tucatnyi olyan emlék található, amelyek évszázadok során jöttek létre és maradtak fenn.”

K. Pintér Tamás és Hóvári János Magyar emlékek Törökországban című műve méltó párja a Türkinfo Kiadó korábban megjelent könyvének, az Oszmán-török építészet Magyarországon című kötetnek. Annak komplementereként is értelmezhető: a szerzőpáros célja, hogy bemutassa a Törökországban fellelhető magyar emlékeket. Egy-egy városhoz kapcsolódóan körbejárja mindazokat a helyeket, amelyek közvetett vagy közvetlen módon magyarokhoz kötődnek – mindezeket K. Pintér Tamás grafikáival és korabeli metszetekkel gazdagon illusztrálva.

A két nép összefonódását, szétválaszthatatlan történelmét mi sem érzékelteti jobban, mint a kötet kétnyelvű szövege: Hóvári János részletgazdag leírásait Tarik Demirkan fordította török nyelvre.

Kiadó: TÜRKINFO ALAPÍTVÁNY

Borító: KEMÉNYTÁBLÁS

ISBN: 978-963-12-8122-4

Nyelv: MAGYAR, TÖRÖK

Kiadás éve: 2017

 

2 COMMENTS

 1. Tisztelt Kiadó!
  Szívesen beszélnék Önökkel K. Pintér Tamás – Hóvári János: Magyar emlékek Törökországban c. könyvükkel kapcsolatosan személyesen.
  Kérném, hogy adjanak meg nevet ill. elérhetöséget (e-mail, vonalas telefon, iroda címe).
  Elöre is köszönöm
  Horváth Zoltán

  • Tisztelt Horváth Zoltán!
   Köszönjük az érdeklődését!
   Kérem, keressen bennünket az info@turkinfo.hu e-mail címen, és megbeszéljük.
   Köszönettel:
   K. Tengeri Dalma

Comments are closed.