Eltemették Hóvári János nagykövetet

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Örök nyugalomra helyezték hétfőn a Farkasréti temetőben Hóvári János nagykövetet, a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) budapesti Képviseleti Irodájának vezetőjét.

Beszédében Kubanychbek Omuraliev, a TÁSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy dolgos élete során Hóvári János mind turkológusként, mind pedig a magyar külügyi szolgálat tagjaként, számtalan módon felbecsülhetetlen hozzájárulást tett a türk világnak, számolt be honlapján a szervezet budapesti irodája. Hagyatéka örökké velünk marad. Bölcsessége és diplomáciai éleslátása kulcsszerepet játszott Magyarország és a türk államok közötti barátság és együttműködés erősítésében.

Kiemelte, Hóvári János egész életében hozott áldozatkészsége akkor érett be, amikor 2019-ben létrejött a TÁSZ budapesti Képviseleti Irodája, amely rövid időn belül alapvetően befolyásolta az EU és a TÁSZ közötti szorosabb szervezeti kapcsolatok fejlesztését.

A főtitkár mellett beszédet mondott Fodor Pár orientalista és turkológus professzor, Bokor Balázs nyugalmazott nagykövet, a jeruzsálemi Szent Sír-templom részéről, Jungbert Béla, valamint Verebes György, a Magyar Művészeti Akadémia nevében.

Forrás: eurazsiamagazin.hu