İki renkli irmik tatlısı (Kétszínű grízpuding) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

A fehér réteghez:

2,5 pohár (a pohár 2 dl-es) tej
6 ek gríz
6 ek cukor
½ dl kókuszreszelék
1 cs. vaníliás cukor

A barna réteghez:

2,5 pohár tej
6 ek gríz
6 ek cukor
1 ek kakaópor
1 tábla étcsokoládéból két „csík” (6-8 kocka, mérettől függően)

Közé és a tetejére:

2 db banán
1,5 dl habtejszín
a tábla étcsokoládé többi része

Bármilyen formában készíthetjük, én ez esetben kuglóf formát használtam. Először a fehér réteget készítjük el. A tejet egy lábasban feltesszük melegedni a tűzhelyre, hozzákeverjük a grízt, a cukrot és a vaníliás cukrot. Felforraljuk, majd – folytonos keverés mellett – sűrűsödésig főzzük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. Még melegen a hideg vízzel átöblített formába öntjük.

A barna réteghez szintén feltesszük a tejet melegedni, hozzáadjuk a grízt és a csokoládét. A kakaóport először elkeverjük a kristálycukorral, majd azt is beleöntjük. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Állandóan kevergetni kell, nehogy odaégjen!

Mielőtt ráöntenénk a fehér réteg tetejére, felkarikázzuk a két banánt. Kb. egy felet félreteszünk a díszítéshez, a többit a fehér grízpudingra szórjuk. Ekkor öntjük rá a kakaós réteget, majd hagyjuk kihűlni, megszilárdulni.

Tálalás előtt felmelegítjük a habtejszínt, feloldjuk benne a csokoládét, összeforraljuk, langyosra hűtjük. A pudingot kiborítjuk egy tálra, tetejét meglocsoljuk a csokoládé öntettel, kirakjuk banánkarikákkal, és máris tálalhatjuk. Szépen szeletelhető.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo