Idén biztosan beszélnünk kell róluk! 25 éves az Incesaz

Saját oldalukon így kezdik a bemutatkozást: minden akkor kezdődött, amikor 1997-ben Incesaz néven Murat Aydemir (tanburi), Derya Türkan (kemençe) és Cengiz Onural (gitár) együttest alapított. A trió Cengiz Onural műveivel indult útjára. Idővel Murat Aydemir is írt dalokat, majd a török klasszikusokat is feldolgoztak – saját stílusukban, átértelmezett módon.

Kedves olvasóink! Ennek már 25 éve. Szinte biztos vagyok benne, hogy hallották őket, és hamarosan azt is megtudják miért gondolom ezt. Ismerjék meg történetüket és hallgassanak velünk sok jó dalt!

Forrás: İncesaz Facebook oldala

Első albumuk 1999 áprilisában Eski Nisan (Régi április) címen jelent meg a Kalan Müzik gondozásában. A kiadó azóta is társuk maradt, minden albumukon közösen dolgoztak.

Az İncesaz 1999-2001. között az ATV televízió programjában futó İkinci Bahar (Második tavasz) sorozat zenéjét írta, illetve a film zenei albumát is kiadta. Mivel a sorozat – egy szavazás alapján – minden idők legnépszerűbb televíziós produkciója, elég egyértelmű, hogy hatalmas népszerűségre tettek szert már a kezdetekkor.

Hamarosan – Melihat Gülses szólóénekes szereplésével – kiadták az Eylül Şarkıları (Szeptemberi dalok) című második albumukat, majd az İstanbul’a Dair (Isztambulnak címezve) nagylemez következett, mely népszerű, isztambuli ihletésű dalokat tartalmaz.

2001-2005. között két sorozat zenéjét is az együttes szerezte és adta elő: az ATV Ekmek Teknesi és a TRT Çınaraltı filmek nekik is köszönhetik sikerüket.

Dilek Türkan szólóénekes közreműködésével 2005-ben jelentették meg azt az albumot, mely török tangódalok gyűjteménye, és akkora a sikere, hogy ma is felhangzik rádiókban, filmekben, sorozatokban. A Mazi Kalbimde című dal az egész török tangótörténelem egyik legfontosabbja, mivel az első török szöveggel írt mű. Az Incesaz verzió örök kedvenc marad.

Török klasszikus dalok (türkü) összeállításuk 2007-ben Elif címen jelent meg, majd ismét Dilek Türkan éneklésével a Kalbimdeki Deniz (Szívemben a tenger) 2009-ben. Ekkor énekelt először a csapattal Bora Ebeoğlu, aki ma is szólóénekesként lép fel velük.

Újabb gyűjtemények jelentek meg Geçsin Günler (Múljanak a napok) címmel 2014-ben, Peşindeyim (Követem) néven 2017-ben. Zenéjüknek újabb különleges színt adott a közreműködők sora. Itt például a Rezonans Acapella Korosu teszi színesebbé a hamisítatlan Incesaz előadást, amikor – talán a világon legismertebb török dalt – az Üsküdar’a Gider İken címűt hallhatjuk.

Most következzen egy meglepetés Önöknek, kedves magyar olvasók! 2008-ban egy olyan gyűjtemény készült el, melyre méltán lehetnek büszkék a közreműködők. A Török Légitársaság 75. évfordulójára egy nagyszabású koncertet tartottak Yollar (Utak) címmel. Az İncesaz tagjai mellett a zenei kíséretet a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adta. Csodálatos művek ezek, melyekhez egy-egy út – például a Nap útja, a népvándorlás, a király útja, a Selyemút, a fűszer útja, vagy a zarándoklat –  adta az ihletet.

Mire cikkünk megjelenik túl lesznek a 25. évfordulóra tervezett koncertsorozatuk egy részén, melyen azok a szerencsések vehetnek részt, akik jegyet vásárolnak az eseményekre. Itt az ideje, hogy felsoroljam az együttes – jelenlegi – összes tagját:

Ezgi Köker Aldemir, Bora Ebeoğlu – szólóénekesek

Murat Aydemir – tamburi

Taner Sayacıoğlu – kanun

Emre Erdal – kemençe

Türker Çolak – ütőshangszerek

Akın Aral – basszusgitár

Volkan Hürsever – nagybőgő

Cengiz Onural – gitár

Dinçer Demirci – hangmérnök

Mi – akik lemaradtunk a koncertről – csak reméljük, hogy egyszer láthatjuk, hallhatjuk az Incesazt élőben is. Addig marad nekünk a sok film, videó és hanganyag.

Megtalálják a zenéjüket a honlapjukon az Albumok oldalra, vagy YouTube, Spotify, esetleg az Apple Music gyűjteményekre kattintva.

Erdem Éva – Türkinfo