Hogyan szerezz F–16-osokat? – Erdogan mesterterve lépésről-lépésre

Kép forrása: www.pxfuel.com

Tayyip Erdogan elérte a célját: Törökország hozzáférhet az amerikai F–16-os vadászgépekhez. Mindehhez a török elnök a svéd NATO-csatlakozás kérdését használta fel nyomásgyakorlásra és bár a vilniusi csúcs előtt zöld jelzést kapott Stockholm török részről, a folyamatnak októberig biztos nem lesz vége. Addig pedig a svédek nem dőlhetnek hátra, Erdogan világossá tette, szorosan nyomonkövetik őket, betartják-e a megállapodást.

A svéd NATO-csatlakozás érdekében Recep Tayyip Erdogan török elnöktől elsősorban a terrorizmus támogatása megakadályozásának igényét, a terrorizmussal vádolt személyek kiadatását és a Korán-égetések befejezésének követelését lehetett hallani, ugyanakkor a több mint egy éve tartó ellenállás valójában nem bilaterális kérdésekről szólt.

Eddig is sejteni lehetett, hogy fókuszban az amerikai F–16-os vadászgépek megszerzése volt, de a hét elején ez már teljesen nyilvánvalóvá vált.

Bár a csatlakozási kérelem beadása előtti években a komoly hadiiparral rendelkező svédek is felfüggesztették a fegyverek értékesítését Ankarának, a harcirepülőket nem Svédországtól, hanem természetesen az Egyesült Államoktól akarta Ankara, amit a NATO-bővítés kapcsán a szervezetre helyezett nyomással el is ért. Hétfőn a Pentagon bejelentette, nem gördít akadályt az F–16-os beszerzése elé, majd az is kiderült, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök megállapodott Erdogannal, így megnyílhat az út a svéd ratifikáció előtt.

Régóta várt rendszerek

Törökország a NATO második legnagyobb haderejével rendelkezik, ugyanakkor igencsak rászorul a nyugati fegyverekre, amelyek az utóbbi években nem érkeztek. A konfliktus évekkel ezelőtt kezdődött az USA-val, közvetlen előzménye a 2016-os törökországi puccskísérlet volt. Ennek során a törökök úgy érezték, hogy a Nyugat, és elsősorban Washington cserben hagyta a kormányt.

Ez az esemény vezetett közvetlen ahhoz, hogy 2017-ben Törökország Sz–400-as légvédelmi rendszerek beszerzéséről kötött szerződést Oroszországgal, ami Ankara legnagyobb NATO-n kívüli fegyverbeszerzése volt.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu