Hozzávalók:
50 dkg darálthús
1 szelet szikkadt kenyér (használhatunk helyette 3 púpozott ek. zsemlemorzsát is)
1 db nagy (vagy 2 db kisebb) vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
2 db tojás
só, bors, őrölt római kömény, őrölt piros paprika, kakukkfű
A közepébe:
1 pohár zöldborsó
1 ek. vaj
1-2 gerezd fokhagyma
só
4 db burgonya
1 ek. vaj
1 dl tej
só
20 dkg reszelt sajt
A paradicsomszószhoz:
1 kis doboz sűrített paradicsom
3 dl víz
só, bors, kakukkfű
Először a köftét készítjük el. A hagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk. A kenyeret beáztatjuk vízbe, kinyomkodjuk, apró darabokra tépkedjük. A darálthússal összegyúrjuk a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a kenyeret (zsemlemorzsát), a tojást és a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, fűszerezzük. A tálat lefedjük, hűtőszekrénybe tesszük.
A zöldborsót vajon megdinszteljük, sózzuk, ízlés szerint adhatunk hozzá kevés zúzott fokhagymát is.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük. Még forrón leszűrjük, rátesszük a vajat, az egészet krumplitörővel összetörjük. Hozzáöntjük a tejet, a burgonyapürét gépi habverővel habosra keverjük, majd belekeverjük a reszelt sajt felét.
A darálthúsból a tojásnál kicsit nagyobb gombócokat szaggatunk, összegömbölyítjük, kis tálkákat formázunk belőle.
Olajozott tepsibe tesszük, 160°C-os sütőben kb. ½ óráig elősütjük. A köfte-tálkákba belekanalazzuk a borsót. Habzsák segítségével rányomjuk a sajtos burgonyapürét, majd a maradék sajttal megszórjuk a tetejét.
A sűrített paradicsomot elkeverjük a vízzel és a fűszerekkel, ezután a tepsibe öntjük. A tepsit visszatesszük a sütőbe, végül addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. Tetszőleges körettel, salátával tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo