Fokhagymás, savanyú húsgombóc (Sarımsaklı ekşili köfte) – Szegedi Ági

sarimsakli ekşili köfteHozzávalók:

40 dkg darált hús (pl. vegyesen marha /borjú/ és bárány)
20 dkg apró szemű bulgur (köftelik)
2 ek paprikakrém (biber salçası)
1 ek paradicsompüré (domates salçası)
1 teás pohár forró víz
Só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű

A mártáshoz:

1 fej fokhagyma
3 ek vaj
3 ek paprikakrém
2 ek paradicsompüré
3 ek gránátalma szirup (nar ekşisi) – ennek hiányában használhatunk balzsamecetet
1 ek mustméz (üzüm pekmezi) –más mézzel helyettesíthető
Só, bors

Elkészítés:

A bulgurt megmossuk, majd a sóval összekevert forró vízzel leöntjük és állni hagyjuk, míg fel nem szívja. Összegyúrjuk a darált hússal, a paprika- és paradicsompürével. Fűszerezzük. Golyókat formázunk belőle, melyek közepébe kis lyukat nyomunk mindkét oldalról (de ne lyukasszuk át). Lisztezett tányérra rakjuk őket.

A mártáshoz megpucoljuk és összezúzzuk a fokhagymát. A vajon kicsit megkapatjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk a paprika- és paradicsompürét, gránátalma szirupot, mézet. Sózzuk, borsozzuk. Felengedjük kb. 1 l vízzel, összeforraljuk. Beletesszük a húsgombócokat és készre főzzük. Kivesszük őket, tálaló tálra tesszük. A mártást tovább forraljuk, besűrítjük, majd a köfték tetejére öntjük. Tetszőleges körettel tálaljuk.

Afiyet olsun!

2014-09-07
Szegedi Ági / Türkinfo