Çerkez tavuğu (Tyúk, cserkesz módra)

Hozzávalók: 6-8 személyre egy tyúk vagy csirke (kb. 1.5 kg) leveszöldség, víz, só. 40 dkg dióbél 4 dl a tyúklevesből 3 szelet száraz (zsúr)kenyér (héj nélkül) 1 fej hagyma 1 evőkanál pirospaprika 1/2 evőkanál só tej a kenyér beáztatásához cerkes_tavugu

A tyúkból tyúklevest főzünk, és olyan puhára főzzük, hogy a hús könnyen leváljon a csontról. Ha a hús megfőtt a levesben hagyjuk kihűlni. Kihűlés után lefaragjuk a húst a csontokról. (A bőrét ne keverjük a hús közé, hanem adjuk a kutyának vagy a macskának.) A húst 1-2 ujjperc nagyságú darabokra aprítjuk és egy tálba rakjuk. A levesből kiveszünk 4 dl-t, a többit tyúklevesként el lehet fogyasztani.

A dióbelet ledaráljuk. Hozzáadjuk a tejbe áztatott és kifacsart kenyereket, a paprikát, a sót, az apróra vágott hagymát és összekeverjük. Ha pépesebb állagú masszát akarunk, akkor az összekevert anyagot húsdarálón le lehet darálni. Az így előállott masszához keverés közben apránként hozzáadunk 4 dl-t a langyos tyúklevesből, és csomómentesre keverjük. Az így elkészült massza felét hozzákeverjük a feldarabolt tyúkhúshoz és azt egy pecsenyés tálon elrendezzük, majd ráöntjük (vagy kenjük) a massza másik felét. Tetejét ízlés szerint díszíthetjük. Pirítós kenyérre kenve szokták fogyasztani. Afiyet olsun

2012-01-07

Dr. Szőllősy Gábor