Eltűnt épületek nyomában

Forrás: www.habsburger.net

A huszadik század nem bánt kesztyűs kézzel az épített örökséggel. A világháborúk, a gazdasági válságok, a forradalmak, a politikai ideológiák vagy az emberi hanyagság következtében számos értékes és városképet befolyásoló épület veszett el a fővárosban. Sorozatomban ezeket a rég elfeledett épületeket kutatom fel archív fényképek segítségével.

Felhévíz (németül Aigen) a Margit híd északi oldalán, a Duna mentén található. Ahogy a neve is utal rá, ezen a területen a geotermikus tevékenység következtében számos hévízforrás található. A földből feltörő meleg vizes forrásokat már a római korban is használták fürdő- és ivóvízként egyaránt. A török hódoltság idején a budai és a pesti fürdőket különösen nagy népszerűség övezte. A Felhévízen állt a török hódoltság idején épült Veli Bej fürdő, mely építését feltehetően Szokullu Musztafa budai beglerbég idején fejeztek be – mindezt Evlia Cselebi török utazó írásaiból ismerjük, aki több alkalommal megfordult Budán. Buda 1686-os visszafoglalása során a fürdő épségben megmaradt, de az épület a bécsi kincstár birtokába került. A kőből épült kupolás épület, amelyet Thermae Regiae Majoros névre kereszteltek, Fischer von Erlach 1726-ban rajzban is megörökítette.

A 18. század elején már Kayser Badnak, azaz Császár fürdőnek nevezték. 1806-ban a fürdőt Marczibányi Károly királyi tanácsos vásárolta meg, majd adományként a Budai Irgalmasrendnek adományozta azzal a megkötéssel, hogy a bevételből betegeket gyógyítsanak. A megmaradt török kori épületmagot több ízben hozzáépítésekkel bővítették. 1841 és 1844 között a török fürdőtől délre, Hild József tervei szerint elkészült az emeletes fürdőépület, amelyet a köznyelv „gyógyudvarnak” nevezett el. Az új épületben kapott helyet a márványfürdő, a női és a férfiuszoda. A törökfürdőben ekkor alakították ki Pest-Buda első gőzfürdőjét. Hunfalvy János Magyarország és Erdély képekben című 1856-os könyvében ezt olvashatjuk róla: „Jelenleg a Császár fürdőben 27 kőfürdő, 13 kettő fürdő, 3 török fürdő, 64 szoba a vendégek számára s egy étterem van. […] A Császár fürdő tőszomszédjában 12 forrás van, mellyek bősége és hőmérséklete különböző; 3 forrásnak hideg, iható, kettőnek langy s hétnek hő vize van. […] A legmelegebb források vize 46-50 °R” (58-62 °C).”

Folytatás

Forrás: vasarnap.hu