Egy szeldzsuk temető is felkerülhet az UNESCO Világörökségi Listájára

Törökország délkeleti tartományában, Bitlisben találhatók azok a szeldzsuk sírkövek, melyek 2019-ben az UNESCO Világörökségi Listájára is felkerülhetnek. A 400-700 éves kövek jelenleg a várományosi listán vannak.

Az iszlám világ legnagyobb temetője, Bitlis tartomány Ahlat körzetében található és a „Kubbetul-Islam” nevet viseli.

A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium tartományi igazgatója, Ramazan Gencan, arról számolt be, hogy ez a szeldzsuk temető nagyon fontos volt a török-iszlám világban, ezen kívül csak egy ilyen temetkezési hely volt Mongóliában.

A szeldzsuk temető területe 220 m2, több, mint 8000 síremléket foglal magába, melyeken különböző minták, rajzolatok láthatók.

A tartományi igazgató azt is elmondta, hogy a térségben folyó ásatásokon helyi, nemzeti és nemzetközi csapatok dolgoznak együtt. Munkájukat a török kormány támogatja. Jelenleg a sírok feltárását, helyreállítását és a kövek megtisztítását végzik a szakemberek.

Recai Karahan, a régészek vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt 7 évben munkatársaival közel 600 sírkövet állítottak helyre, 550 sírkövet újraépítettek és még 500-at tisztítottak meg a zuzmótól.

Karahan professzor szerint a temető egyedülálló: „Nincs még egy olyan temetkezési hely a világon, ahol hatalmas, 4 méter magas, monolit sírkövek lennének 1-1,5 méterrel a földfelszín alatt. Ez a különlegessége a szeldzsuk temetőknek.”

A sírköveket geometriai és virágmotívumokkal díszítették.

Bitlis kormányzója szerint az ásatás jó hatással lehet a térség turizmusára is.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo