Az étel (egyes források szerint) azért kapta ezt a nevet (a çöp szó eredetileg szemetet jelent), mert a szokásos şiş kebabhoz vágott nagyobb húskockák helyett ez a daraboláskor leeső, apróbb húsdarabkák felhasználásával készül. Természetesen készíthetjük célirányosan, rögtön apróra vágva a húst. A çöp másik jelentése pálcika.
500 g könnyen átsülő színhús, pl. csirkemell, báránycomb, borjúcomb
A páchoz:
4 ek olívaolaj
2 ek natúr joghurt (helyettesíthető ¼ citrom levével)
1 ek sűrített paradicsom
4 gerezd zúzott fokhagyma
só, bors (lehet színes), római kömény, koriander, őrölt pirospaprika, kakukkfű, rozmaring, menta – ízlés szerint
étolaj a sütéshez
nyársak
A húst apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a pác hozzávalóit, majd a húst beleforgatjuk. Lefedjük, legalább 2 óra hosszat hűtőszekrényben állni hagyjuk.
A húskockákat nyársra húzzuk. Felforrósított serpenyőben, kevés étolajon, többször átforgatva megsütjük. Grillrácson, faszénparázs fölött sütve még finomabb lesz. Tetszőleges körettel, salátával tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo