Büryan Bursa – Szegedi Ági

török2014 315A büryan (biryani) alapjában véve egy rizses húsétel, ami készülhet bármilyen hússal, hallal, zöldséggel, stb., az adott ország, tájegység szokásainak megfelelően. Ebben a receptben a Márvány-tengeri régió büryan változatát ismertetem.

Hozzávalók:

½ kg csirkecomb
½ kg rizs
1db paprika
1db paradicsom
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma – az eredeti receptben nem szerepelt
1 ek margarin
1 tk vaj
Étolaj
Só, bors (én használtam kakukkfüvet és majorannát is, az eredeti receptben fűszerek nem voltak)

Elkészítés:

A csirkecombokat beletesszük egy mélyebb edénybe, felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, majd megfőzzük (kb. 30-45 perc).

A vöröshagymát felaprítjuk, olajjal kevert margarinon megdinszteljük. Az alaposan megmosott, lecsöpögtetett rizst rátesszük és rövid ideig együtt dinszteljük vele, majd levesszük a tűzhelyről.

Egy kivajazott tepsi aljára simítjuk a rizst, ha szükséges, sózzuk, rátesszük a csirkecombokat. A paprikát, paradicsomot felszeleteljük (jelen esetben koktélparadicsomot használtam, azokat egyben hagytam), rászórjuk az étel tetejére.

Az eredeti recept semmiféle fűszert nem írt, én „a biztonság kedvéért” egy kis zúzott fokhagymával bekentem, ill. kevés őrölt borssal, majorannával és kakukkfűvel meghintettem a combokat.

A csirke főzőlevével felöntjük, fontos, hogy ellepje a rizst. Egy kevés olajjal meglocsoljuk a tetejét, majd kb. 250°-os sütőben készre sütjük. Ez akkor történik meg, amikorra a levét felszívja. A tűzhely elzárása után még 10 percig pihentetjük a sütőben, majd tálaljuk.

Afiyet olsun!

2014-09-28
Szegedi Ági /Türkinfó