Baharatlı tavuk budu (Fűszeres csirkecomb) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

8 db csirke felsőcomb (vagy alsócomb, vagy 4 db egész csirkecomb)
1 tk őrölt gyömbér
1 tk kurkuma
1 tk római kömény (egész)
1 tk őrölt pirospaprika
1 tk koriandermag
2-3 szem kardamom
4 ek olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom frissen facsart leve
3 ek víz
Só, frissen őrölt bors
4-5 szál finomra aprított petrezselyem

A fűszereket – a só, a bors és a fokhagyma kivételével – öntsük egy serpenyőbe, majd alacsony hőfokon pirítsuk kb. 5 percig, ügyelve arra, hogy nehogy megégjenek. Adjuk hozzá az olajat, alaposan keverjük el.

Helyezzük bele a csirkecombokat bőrös oldalukkal lefelé, emeljük a lángot (vagy a hőfokot) közepesre. Pirítsuk addig, míg aranysárga színt kapnak, ekkor fordítsuk meg, és a másik oldalukkal járjunk el ugyanígy.

A csirkecombokat hintsük meg az őrölt borssal és a sóval, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, citromlevet és a vizet, fedjük le, majd nagyon alacsony hőfokon 35-45 percig (illetve amíg a csirke megpuhul) pároljuk. Közben még egyszer fordítsuk meg.

A kész csirkecombokat szedjük tányérra, locsoljuk meg a fűszeres szafttal, végül hintsük meg a finomra aprított petrezselyemmel. Tetszőleges körettel, salátával kínáljuk.

Megjegyzés: A fűszerek közül nyugodtan elhagyhatjuk azt, amelyiket nem szeretjük. Aki kedveli az intenzívebb ízeket, törje össze a koriandert, a római köményt és a kardamomot egy mozsárban.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo