A Sötét templom különleges freskói

A Kappadókiában található Sötét templom különleges freskói a kereszténység legfontosabb eseményeit ábrázolják. Annak érdekében, hogy még sokáig gyönyörködhessünk bennük a helyi hatóságok védelem alá helyezték a templomot.

A Sötét templomban lévő freskók Jézus Krisztus élettörténetét mesélik el születésétől haláláig. A Sötét templom a 11. században épült és egészen 1987-ig szabadon látogatható volt, akkor azonban bezárták, majd 8 év restaurálási munkálatok után újra megnyitották. A felújításban török, francia, olasz és lengyel szakemberek vettek részt.

A Göreme Szabadtéri Múzeumban lévő Sötét templom egyike azoknak a vallási központoknak, ahol a Tórában szereplő eseményeket freskókon ábrázolják.

Ha végigjárjuk a templomot a következő jelenteket láthatjuk a falakon: Szűz Mária elrejtése, Jézus születése, utazás Betlehembe, Jézus megkeresztelése, Lázár feltámasztása, megérkezés Jeruzsálembe, az utolsó vacsora, Jézust elárulják, Jézust keresztre feszítik, az apostolok kijelölése, Jézus mennybemenetele, Ábrahám próféta vendégszeretete és a három zsidó megégetése.

A templom nevét onnan kapta, hogy mindig sötét volt benne, csak egy kis ablakon tudott bejutni a fény a belsejébe.

A templom újranyitása után már csak külön belépőjegy megváltása után láthatók a freskók. A Nevşehir Múzeum igazgatója, Murat Gülyaz azt mondta, hogy azért kell külön belépőjegyet váltani annak, aki a Sötét templomot is látni szeretné, mert ezzel tudják ellenőrizni a látogatók számát a régió egyik legjobb állapotban fennmaradt templomában. A látogatók általi szén-dioxid-kibocsátás és emberi kipárolgás nagy veszélyt jelent a festményekre, ezért a hatóságok 15 főben korlátozták az egyszerre a templomban tartózkodók létszámát, és egy ember csak három percet tölthet a helyiségben. A templomban fényképezni sem lehet, ezzel is azt szeretnék megakadályozni, hogy a falfestmények tönkremenjenek.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo