A Türkinfo szervezésében indított Kóstoljuk végig Törökországot! előadássorozat következő állomása a földközi-tengeri régióba röpített minket. Szegedi Ágnes, aki a Türkinfo gasztrorovatának szerkesztője – jó vendéglátóként – ismét elhalmozott minket rengeteg ismerettel és finom falatokkal.
Térképen követhettük végig az állomásokat, ahol éppen „járunk” az országban. Érdekes régió ez: hosszan elhúzódó tengerparton (Antalya, Mersin), de hegyekben (Isparta, Burdur) és egészen különleges klímájú, tavakkal teli területeken (Kahramanmaraş) is járhattunk.

Egészen megszokott, hogy egy török megye említésére az emberek azonnal rávágják, milyen ételt szeretnek onnan, ugyanis egy-egy városra, területre nagyon jellemző ételféleségeket készítenek. Kahramanmaraş fagylaltja, Isparta rózsalekvárja, Mersin tantunija, Adana bicibicije csak néhány példa a részletesen bemutatott érdekességek közül. Ági nem csak a receptekre és hozzávalókra szorítkozik az ételek ismertetése során, hanem azok történetéről, a nevek eredetéről is mesél, ezáltal megismerjük egy-egy terület kultúráját és egy kicsit az ott élő embereket is.
Miután a sok fénykép láttán és recept hallatán már nagyon éhesek lettünk, megkóstolhattunk néhány finomságot, melyek receptjét olvasóink is megismerhetik.
Hogy érezte magát ezen az estén a kedvenc türkinfós szakácsnőnk? Mondja el ő!
„A legnagyobb elismerés az volt számomra, amikor egy török szakácsnő, aki ott volt a kóstolón, ezt mondta: pont olyanok az ízek, mint Törökországban.”
Gratulálunk, Ági!
Erdem Éva – Türkinfo
A menüsor:
Cive
Antalya kedvelt előétele. Télen tesznek bele padlizsánt is.
Hozzávalók:
5 db paradicsom
8 db zöldpaprika (egy része helyettesíthető kápia paprikával)
2 fej vöröshagyma
3 g. fokhagyma
4 ek. olívaolaj
2 ek. bulgur (vagy rizs)
só, őrölt bors
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. cukor
3 szál friss bazsalikom
A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát sóval összezúzzuk. Amennyiben használunk kápia paprikát, apró kockákra vágjuk, a zöldpaprikát pedig nagyobb darabokra. A paradicsomok héját lehúzzuk, felkockázzuk.
A vöröshagymát ledinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk a felkockázott kápia paprikát és a feldarabolt zöldpaprikát. Pár perc múlva beletesszük a sóval összezúzott fokhagymát, a pirospaprikát és a paradicsomot is. Ízesítjük. Amikor a paradicsom levet ereszt, kb. 5 percig főzzük, ezután beleszórjuk a megmosott bulgurt (vagy rizst) és a széttépkedett bazsalikomot. Alacsony hőfokon még 5 percig főzzük, majd elzárjuk a tűzhelyet, és lefedve hagyjuk az ételt. Tíz perc pihentetés után, de akár hidegen is tálalható.
Afiyet olsun!

Hatay tava (Hatay-tál)
A húsos, zöldséges egytálétel RECEPTJE ITT

Maraş çöreği (Maraş ünnepi süteménye)
A süteményt készítik édes és sós formában is. Ezúttal sósat sütöttem, az édes változatba értelemszerűen több cukor és kevesebb só kell.
Hozzávalók:
250 g vaj (vagy margarin)
2 dl étolaj
2 dl tej
1,5 tk. só
1 tk. cukor
1 cs. sütőpor
2 ek. çörek otu (kerti katicavirág mag)
3 ek. szezámmag
5 pohár liszt (2 dl-es pohárral)
A süteményt készítik édes és sós formában is. Ezúttal sósat sütöttem, az édes változatba értelemszerűen több cukor és kevesebb só kell.
A lágy vajat elkeverjük a cukorral, sóval, olajjal és a tejjel. Hozzáadjuk a sütőport és a magvakat, majd a lisztet fokozatosan adagolva egy nem túl kemény, nem túl lágy tésztát gyúrunk. Kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét bekockázzuk, ha van bordás sodrófánk, akkor azzal, ennek híján villával. Egy nagyobb pohárral vagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, megismételjük az előző műveleteket, míg a tészta el nem fogy. A tepsibe nem szükséges sütőpapír, de kikenni sem kell, mert a tészta épp elég zsiradékot tartalmaz. 180° C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Afiyet olsun!
Kömbe

A kömbe Hatay egyik jellegzetes aprósüteménye, ünnepi alkalmakra gyakran sütnek ilyet. Sajátos sütőformája van, ami voltaképpen egy belülről mintásra faragott fakanál.
Nar ekşisi şerbeti (Serbet gránátalma szirupból)
Hozzávalók:
1 l víz
3 ek gránátalma szirup (nar ekşisi)
2 ek kristálycukor
néhány csepp citromlé
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, jól behűtve kínáljuk.
Afiyet olsun!