A név fantázianév, arra utal, hogy ez a sütemény pehelykönnyű és hihetetlenül puha! Ha ügyesen jártunk el, még egy pár napig az is marad (már, ha marad!).
Hozzávalók (2dl-es poharat használtam mércének):
1 pohár langyos tej
1 pohár langyos víz
1 pohár étolaj
2,5 dkg élesztő
4 ek kristálycukor
1 ek só
1 db tojás (a sárgája a kenéshez)
Liszt, amennyit a tészta felvesz (ez kb. 4,5-5 pohár)
Szóráshoz szezámmag, çörek otu (kerti katicavirág mag), mák ízlés szerint
Töltelék:
20 dkg krémfehér sajt
1-2 ek. joghurt a lazításához
Petrezselyem, kapor, ízlés szerint
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet (először kb. 4 pohárnyit) egy mélyebb tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, közepébe mélyedést készítünk. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját félretesszük a lekenéshez, a fehérjét a liszthez adjuk.
Amint az élesztőnk felfutott, beleöntjük a mélyedésbe, ezt követi az étolaj, valamint a langyos víz is. Egy közepesen lágy tésztát gyúrunk belőle (a törökök úgy mondják, fülcimpa keménységűt – ez persze nem a porcos részt jelenti), szükség szerint még további lisztet is hozzáadva. Jó alaposan verjük fel a tésztát, minél több levegő jusson bele! Tiszta konyharuhával letakarva a tálat meleg helyen kb. egy óra alatt kelesszük a duplájára.
Közben a sütőt melegítsük elő kb. 180°-ra, a használni kívánt tepsiket kenjük ki (margarinnal, olajjal tetszés szerint). A sajtot tegyük egy tálba, villával törjük össze, kevés joghurttal fellazíthatjuk (opcionális). A petrezselymet vagy a kaprot vágjuk finomra és keverjük a sajthoz.
A megkelt tésztából kézzel szaggassunk nagyobb diónyi darabokat, húzzuk szét, közepükbe tegyünk kávéskanálnyi tölteléket. A tésztát alaposan összezárva gömbölyítsük őket szép kerekre és tegyük a tepsibe, de ne túl közel egymáshoz, mert nőnek sülés közben. A kikevert tojássárgájával lekenjük a tetejüket, megszórjuk az általunk használni kívánt magokkal. Pár percre még tegyük a tepsit meleg helyre (amíg a következő tepsit is megtöltjük a pogácsákkal), majd a sütőben süssük őket szép pirosra.
A forró pogácsákat azonnal tegyük egy tálba, tetejüket egy pici vízzel megspriccelhetjük és tiszta konyharuhával letakarjuk. A többi adaggal is hasonlóan járjunk el. A pogácsák kihűléséig ne vegyük le a konyharuhát a tálról. Reggelihez, uzsonnához, vagy csak úgy!
2015-01-01
Szegedi Ági / Türkinfo
Huh ez a pamut pogacsa nagyon fincsinek tunik. A kremfeher sajt az kremsajt lenne? Holnap megcsinalom en is.